Az idei béremelési tárgyalások már menetközben is elég furcsának tűntek, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke most rávilágított arra, mit történt. A kormány szabályosan megzsarolta a szakszervezeteket – írja az azenpenzem.hu.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) 2018 végén szokatlanul sokszor ült össze, hogy ne jusson semmire. Varga Mihály pénzügyminiszter eleinte arról beszélt, ha nincs megállapodás, a kormány dönt, majd egyre erőteljesebben fejezte ki, hogy a kormány igazán azt szeretné, ha a partnerek állapodnának meg. Az egésznek már akkor volt némi nyomásgyakorlás szaga.

Úgy tűnik, a Liga és a Munkástanácsok vette is a lapot, és engedelmesen belement az alkuba. A vártnál csekélyebb – a munkáltatók titkos ajánlatával hajszálpontosan megegyező – béremelésbe csak a Magyar Szakszervezetek Szövetsége (MASZSZ) nem egyezett bele. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Palkovics Imre a Magyar Időknek ennek okaként kifejtette: a MASZSZ vezetésében „eluralkodott a szoros együttműködés igénye az ellenzéki politikai pártokkal”.

Palkovics arról is beszélt, hogy a kormányoldal azt sem tartotta lehetetlen megoldásnak, hogy egyezség hiányában a 2018-ban hatályos minimálbérek mennek tovább. (Ez az, amit nehéz nem zsarolásnak tartani.) Mint elárulta: ez volt az egyik legfontosabb, mérlegelendő kérdés a szakszervezeti oldalon.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke érvelt is a végül meghozott döntés mellett. Mint a kormányzati lapnak hangsúlyozta:

meghatározó volt az is, hogy a megállapodást két évre kötötték.

Úgy véli ugyanis, hogy a hazai és a világgazdasági folyamatok tükrében 2020-ban már nem lenne sok esélye a nyolcszázalékos emelésnek. Az újdonságnak számító országos bérajánlás Palkovics szerint egy nemzetgazdasági átlagszám, ettől még a munkáltató emelhet 16 százalékkal, de dönthet úgy is, hogy egy fillérrel sem. A Munkástanácsok – nyomatékosította ezután kissé meglepő módon – a versenyszférában és az állam cégei­nél dolgozók érdekében kétszámjegyű megállapodásokra törekszik a minimálbérek feletti bérkategóriákban.

Forrás: azenpenzem.hu