A szakszervezetek 10 százalék feletti minimálbér-emelést szeretnének, a cégek ennél kisebb emeléssel szeretnék megúszni. A kormány érdeke, hogy a munkáltatók és a munkavállalók képviselői egyezségre jussanak a 2019-es minimálbérekről – mondta Varga Mihály.

A kormánynak az az érdeke, hogy a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek egyezségével jöjjön létre a jövő évi minimálbérekről szóló megállapodás

 – mondta Varga Mihály a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának testületi ülésén.

A pénzügyminiszter közölte: a bérmegállapodáson nem kíván változtatni a kormány, hiszen az érdekképviseletek is elismerik, hogy egy eredményes, korábban mindenki által elfogadott  egyezség született két évvel ezelőtt.

A miniszter elmondta, a 2016. novemberi hatéves bérmegállapodás, ami a minimálbér és garantált bérminimum érdemi emelését, illetve a munkáltató adók csökkentését tartalmazza, kiemelkedő béremelkedést eredményezett Magyarországon.

A szakszervezetek két számjegyű emelést szeretnének

– a kormány szerint ez indokolt –, de a munkaadók ennél kisebb béremelést próbálnak kiharcolni. Igaz, korábban Varga Mihály is arról beszélt: óvatosan kell bánni a minimálbér-emeléssel, mert most még van tér a béremelésre, de az ütem előbb-utóbb elkezd majd lassulni.

Forrás: HVG