Varga Mihály pénzügyminiszter megerősítette a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) elnökségének, hogy a kormány fenntartja szándékát a cafeteria-rendszer megváltoztatására januártól; a cél a pihenés, a rekreáció támogatása, ezért a SZÉP-kártyát favorizálják.

Az MGYOSZ alelnöke, Rolek Ferenc a Világgazdaságnak elmondta:

egyetértenek, hogy a munkavállalók a keresetüket elsősorban pénzben kapják meg, ne utalványokban, bizonyos cafeteriaelemek megtartására viszont szükség van.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) holnapi ülésén az MGYOSZ javasolni fogja, hogy

az öngondoskodásra vonatkozó elemekre, például a munkáltató nyugdíjpénztári befizetéseire maradjon meg az adókedvezmény.

Ugyanilyen fontosnak látják, hogy

a munkaadók egészségvédelemmel összefüggő kiadásait se terhelje pluszadó jövő januártól.

Amellett is kardoskodnak, hogy ne vonja el a kormány az iskolakezdési támogatást, a mobilitásra vonatkozó adókedvezmények pedig maradjanak meg. Ismét felvetik, hogy a szociális hozzájárulási adó (szocho) már 2019 januárjától csökkenjen 2 százalékkal – húzta alá Rolek Ferenc.

Pedig Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára a minap erősítette meg, hogy a kormány jövő júliustól kívánja 2 százalékkal mérsékelni a szocho mértékét. Rolek utalt arra, hogy

a munkaadók könnyebben tervezhetnék meg a jövő évi béremelési lehetőségeiket, ha már januártól mérséklődne a szocho, ráadásul az ehhez szükséges 6 százalékos reálkereset-növekedés az idén megvalósul.

Felmérésük szerint 2019-ben számos vállalatnak 2 százalékos bérköltség-növekedést okoz a növekvő adóterhek miatt önmagában az, hogy megadja dolgozóinak a jelenlegi cafeteriajuttatást.

A VKF holnapi ülésén érdemben megkezdődhetnek a tárgyalások a minimálbérről és a garantált bérminimumról.

A kormány célja az, hogy a munkaadók és a szakszervezetek képviselői állapodjanak meg minderről. Szakszervezeti vezetők lapunknak a múlt héten jelezték: két számjegyű keresetnövekedést akarnak elérni.

Forrás: Világgazdaság