A kormányzat, a szakszervezetek és a munkaadók is sikeresnek ítélték a hatéves bérmegállapodást a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) monitoring bizottságának első őszi ülésén csütörtökön.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint Cseresnyés Péter, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az ülésen hangsúlyozta: ezt az értékelést támasztja alá, hogy az első fél évben egyértelműen gyorsult a versenyszférában a béremelések üteme, a tavalyi 5-6 százalékos emelkedés után idén az átlagos bérdinamika meghaladta a 11 százalékot.

A bérek kedvező alakulására tekintettel már a parlament előtt van a szociális hozzájárulási adót további fél százalékponttal csökkentő javaslat, amely újabb 40 milliárd forintot hagyhat a vállalkozásoknál – tette hozzá.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke és Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke is jónak nevezte az MTI-nek a hatéves bérmegállapodással megkezdett irányt, amelyet szavaik szerint folytatni kell. Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop elnöke, a VKF munkaadói oldalának egyik képviselője pedig azt emelte ki, hogy a várakozásaiknak megfelel a szociális hozzájárulási adó csökkentésének 2,5 százalékpontos mértéke.