A Tesco bejelentette, hogy hamarosan megszüntetik az éjszakai műszakot, és vele az éjszakai pótlékot is. Emiatt a dolgozóknak minimum 100-150 millió forinttal kevesebb fizetés juthat.  A szakszervezet béremelést követel – írja a 24hu.

A Tesco bejelentette, hogy hamarosan megszüntetik az éjszakai műszakot, ezzel folytatódik a lánc már egy ideje tartó átrendezése, amiben volt üzletbezárás és elbocsátás is. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) vezetőjét kérdeztük, milyen hatása lehet ennek, lesz-e elbocsátás, mennyivel csökkennek a bérek.

A KASZ a Tescón belül a nagyobb érdekképviselet, a mintegy 16 ezer dolgozóból 2700-an tagok náluk. A döntéssel kapcsoltban Sáling József elnök előzetesen úgy tájékoztatta a 24hu-t, hogy az áruházakban hétfő reggeltől jelentették be a dolgozóknak a változást.

Azzal, hogy az éjszakai árufeltöltés megszűnik, tulajdonképpen alig marad, akinek éjszaka dolgoznia kellene a Tescókban (de kivételek pl. a pékek). Az árufeltöltés, mozgatás, raktározás munkáját teljes egészében átviszik a nappali műszakba. Ennek fő oka az elnök szerint az, hogy meg akarják spórolni az éjszakai pótlékot.

A szakszervezet nem támogatja az éjszakai munka és pótlék tervezett megvonását, több okból sem.

4 ezer embert érint, és nem tudni, hánynak szűnik meg a munkája

Megerősítette azt is, hogy az intézkedés 4 ezer embert érint, de hozzátette, közülük csak mintegy 360-an vannak, akik csak éjszakai műszakban vannak. A többiek hetente, kéthetente néhány alkalommal, teljes vagy részmunkaidőben dolgoznak éjszaka. Tehát az, hogy a 30 százalékos éjszakai műszakpótlék elvesztése melyik dolgozót mennyire érinti, függ attól is, hogy az illető mennyit dolgozott éjszaka. Aki keveset, az csak néhány ezer forintot veszít, viszont aki állandó éjszakás volt, az minimum 26 ezer forintot (szakmunkás minimálbérből kiindulva). Sáling abban biztos, hogy ha a Tesco azt mondja, 100-150 millió forintot spórol ezzel, akkor ennyit minimum megtakarítanak.

Kérdeztük, lehetnek-e elbocsátások is. Mivel a munkát át kell szervezni, az elnök szerint lesznek olyanok is, akiknek megszűnik a munkaköre. A Tesco egyébként azt ígérte a szakszervezetnek, hogy mindenkinek, aki éjszakás volt, ajánl másik munkát. A szakszervezeti vezető szerint azonban kérdés, hogy ez mindenkinek megfelel-e majd. Mert akik pl. nem tudják másképp megoldani a gyereknevelést, azoknak biztosan nem fog megfelelni az éjszakai helyett a nappali műszak – mondott gyakorlatias példát. Meg annak sem, akinek máshol is van másik munkája.

A szakszervezet véleménye szerint az éjszakai munkavégzéssel együtt járó pótlék elvesztése miatt sokan döntenek majd úgy, hogy távoznak a vállalattól, ami tovább növeli a létszámhiányból fakadó gondokat, hiszen az ottmaradókra nagyobb teher hárul.

A szakszervezeti vezető azt nem tudta megmondani, konkrétan hány embernek fog megszűnni a munkahelye (mert nem tud átmenni nappalra, mert pl. nem tudja átszervezni a családi életét) – erről még folyamatosan egyeztetnek a céggel.

Mi értelme ennek?

Amit nagyon nem ért a szakszervezet, az a bevezetés időbelisége. Miért volt szükség arra, hogy október 23-tól december 1-ig eltörlik az éjszakai műszakot, aztán az ádventi időszakban megint lenne éjszakai árufeltöltés, aztán januártól megint megszűnik? Az áruházláncot is kérdezték erről, de csak annyi választ kaptak, hogy a vezetőség így döntött – mondta Sáling. Nagyon nem helyesli, hogy ennyi embert így átmozgatnak néhány hetente.

A KASZ elnökétől megtudtuk még, hogy a Tesco ajánlata szerint az idei hat hétre kieső pótlékot megkapnák az érintettek, mintegy „fájdalomdíjként", úgy, mintha éjszaka dolgoztak volna. De nem három hónapit, csak egy hónapit, amit szintén nem ért a szakszervezet.

A sok megtakarítás után ideje lenne bért emelni

Nemcsak a Tescóra igaz, hanem más kereskedelmi cégekre is, hogy alacsonyak a bérek és nagy a munkaerőhiány (az alacsony bér miatt nehéz embert kapni) és nagyon magas a fluktuáció. A Tescónál pl. több mint 50 százalék – mondta lapunknak Sáling. Minimálbéres már (az idei évtől) nincs a Tescónál, de a 16 ezer emberből mintegy 7-8 ezer csak szakmunkás minimálbért kap (a többiek ennél többet).

Az alacsony bérből pedig elvett, hogy az állam bezáratta vasárnapra a boltokat, ami miatt elveszett a vasárnapi pótlék. Viszont a vasárnapi forgalom már megvan, a cég sem vitatja, hogy már pótlódott náluk a kieső forgalom – hangsúlyozta Sáling. Legfeljebb azt nem tudják még, hogy az a pótlás folyamatosan meglesz-e vagy sem – tette hozzá. A vasárnapi pótlékot azonban azóta sem kompenzálták. Igaz, vannak vásárlási kedvezmények, cafeteria, meg valamennyi béremelés is volt (pl. minimálbérről bérminimumra), de nem akkora mértékű, amivel a létszámhiányt meg lehetne oldani – jegyezte meg. A cégnek egyébként már jelezték, hogy ha a vasárnapi forgalom megvan, akkor a vasárnapi pótléknak megfelelő összeget vissza kellene adni a dolgozóknak. Ehhez hozzájön még, hogy minimum 100-150 millió forintot spórolnak az éjszakai munka és pótlék megszüntetésével (vagyis ennyivel fognak kevesebbet hazavinni a dolgozók).

Ne a dolgozókon akarják megspórolni

A szakszervezet érti azt is, hogy ott van Damoklész kardja a cég felett. Hiszen mint ismert, az idei évtől vezették be a nagyobb forgalmú kereskedelmi vállalkozásokra, hogy ha két egymást követő évben veszteségesek, akkor be kell zárniuk. Márpedig a Tesco a 2014-2015-ös pénzügyi évben a forgalom növekedése mellett 68 milliárd forint veszteséget termelt Magyarországon. (Az előző évben 43 milliárd forintnyi volt a veszteség, de előtte még éppen hogy nyereséges volt a magyar leány, korábban pedig szép profitot termeltek.)

És azt is értik, hogy nem tudják még, végleg megszabadultak-e a 8 milliárd forintnyi élelmiszerlánc-felügyeleti díj megfizetésétől. Hiszen Lázár János is mondta, hogy aki elment Brüsszelbe, azt majd jól megbüntetik. Az őszi költségvetési módosításba pedig még bármi beleférhet.

De egyelőre van itt az adómegtakarítás, amellett, hogy a vasárnapi és a jövőben az éjszakai pótlékot is megspórolja a cég. Ezért a szakszervezet szerint a sok megtakarításból igazán futhatná béremelésre is. Ezt próbálják a közeljövőben elérni.

Az utolsó lépés

„A Tesco folyamatosan keresi a lehetőségeket arra, hogy működését egyszerűbbé és hatékonyabbá tegye, és a vásárlók számára jobb kiszolgálást nyújtson.
2009-től Magyarországon 35 boltunkban már átálltunk a nappalos árufeltöltésre, 2013-tól kezdődően pedig közép-európai szinten is további 100 boltunkban alakítottuk át a működést. A mostani átállás ennek a folyamatnak része.
A kereskedelemben a nappali árufeltöltés egy elterjedt és általános működési rend Magyarországon, minden veresenytársunk hasonlóan működik hosszú évek óta. A Tesco az egyik utolsó cég volt, amely még alkalmazta az éjszakai árufeltöltést.

A Magyar Idők napilap ma reggeli cikkében említett 4000 fő minden olyan kollégát tartalmaz, akik az elmúlt hónapokban akár csak egyszer is dolgoztak éjjel, de akik alapvetően nappalosak, így őket jelentős bércsökkenés nem érinti.
Az októbertől januárig 4 fázisban történő átállás közvetlenül csak 350 munkavállalónkat érinti; a Tesco terve az, hogy a szakszervezetekkel való egyeztetések során olyan megállapodásra jusson, hogy számukra a vállalaton belül más munkalehetőséget biztosíthasson.

A korábban kizárólag éjszakai műszakban dolgozó munkatársak esetében a jövedelemkiesés valóban 18-20 ezer forint/fő/hó körüli; őket kompenzációban részesítjük" – válaszolta a Tesco a 24.hu megkeresésére.

Forrás: 24hu