Törvényellenes határidővel kérte be a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az intézményvezetők és helyetteseik vagyonnyilatkozatát több helyszínen is – állítja a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné arról is beszélt az mno.hu-nak, hogy teljesen felesleges vagyonnyilatkozatot kérni az iskolaigazgatóktól, miután az intézményeknek nincs önálló költségvetésük. Egy budaörsi intézményvezető szerint amióta létezik a Klik, „folyamatosan alázza az iskolaigazgatókat”, amelynek része a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség is.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) törvényellenes határidővel kérte be az intézményvezetők és helyetteseik vagyonnyilatkozatát – jelentette ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hétfői nyilatkozatában. A szakszervezethez több panasz érkezett, amelyek szerint a tankerületi központ több helyen is csak 2-3 nappal azelőtt szólította fel az érintetteket, hogy június 30-ig le kellett volna adniuk a vagyonnyilatkozatukat. Ahogyan azt a PSZ megjegyezte, az intézményvezetőket és helyetteseiket vagyonnyilatkozat-tételre felszólítani nem rendellenes, hiszen az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy tavaly szeptemberi utasítása óta erre kötelezi őket. Ugyanakkor a törvény szerint a nyilatkozattételi felhívást kötelező 30 nappal a leadás előtt megküldeni az érintetteknek, így az ennél rövidebb határidő törvényellenes.

„Teljesen felesleges vagyonnyilatkozati tételre kötelezni az intézményvezetőket és helyetteseiket, mert az iskoláknak nincs önálló költségvetésük, semmiféle pénz fölött nem diszponálhatnak” – nyilatkozta Galló Istvánné, a PSZ elnöke a Magyar Nemzetnek. A szakszervezeti vezető elmondta, amikor tudomást szereztek a törvényellenes határidőről, azonnal jelezték ezt Pölöskei Gáborné Klik-elnöknek, ám június 30-ai levelükre semmilyen visszajelzést sem kaptak. Felhívta arra is a figyelmet: legalább 15 ezer érintettnek javasolják a vagyonnyilatkozat kitöltését, különben súlyos munkajogi következményekkel kell számolniuk.

Nonszensz?

A Klik Magyar Nemzet által megismert eljárási rendje szerint az az intézményvezető vagy intézményvezető-helyettes, aki megtagadja a vagyonnyilatkozat kitöltését, nemcsak elbocsátható, de az elbocsátástól számított három éven belül más közszolgálati jogviszony sem létesíthető vele. A vagyonnyilatkozatot a nyilatkozattétel napján fennálló érdekeltségi és vagyoni helyzetről, valamint az azt megelőző öt évben szerzett jövedelemről kell kitölteni. Ráadásul nemcsak a nyilatkozatra kötelezetteknek kell számot adni vagyonukról, de a velük egy háztartásban élő hozzátartozóiknak is.

– Arcátlan szemtelenség és teljes nonszensz – nyilatkozta felháborodva a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségről Turcsik Viktor, a budaörsi Herman Ottó Általános Iskola igazgatója, aki kedden szembesült azzal, hogy újabb adminisztráció vár rá. Az intézményvezetőt elsősorban nem az intézményfenntartó által megadott rövid határidő zavarja, mert már megszokta, hogy „a Klik mindent tegnapra kér”. Az viszont felháborítja, hogy az igazgatóknak annak ellenére kell nyilatkozni vagyonukról, hogy a Klik 2013-as megalakulása óta semmilyen közvagyonért sem vállalhatnak kötelezettséget. „Nem vehetek részt a saját iskolám gazdálkodásában, egyetlen közforint felett sem rendelkezem, és nem költhetek semmit a tankerületi igazgató engedélye nélkül. Nem tudnék eltüntetni semmit a közvagyonból, hiszen a közelében sem vagyok” – magyarázta az intézményvezető. Ez ugyanúgy igaz arra az 50 ezer forintos intézményi keretre is, amit az iskolák április óta kapnak azért, hogy fedezhessék azonnali kiadásaikat. Ugyanis ennek az összegnek az elköltéséért is a tankerületi igazgatónak kell kötelezettséget vállalnia, az iskolaigazgatók tőlük kérhetnek pénzt, ha megindokolják, mire van szüksége az intézménynek.

„Amióta létezik a Klik, folyamatosan alázza az iskolaigazgatókat, ennek a része a vagyonnyilatkozati kötelezettség is. Nem értem, hogy van bátorsága az Emminek ilyet bekérni, mikor elvették az iskolák önálló gazdálkodási jogát” – tette hozzá.

Lapunk kereste az ügyben a Klik sajtóosztályát is, ahol későbbre ígértek tájékoztatást.

Forrás: Magyar Nemzet