A VDSzSz Szolidaritás keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez a VDSzSz Szövetség kizárásukról szóló határozatai ellen, mivel azokat jogszabályba, illetve a VDSzSz Szövetség alapszabályába ütközőnek ítélte - közölte a kizárt szakszervezet pénteken.

A VDSzSz Szövetség július 20-i szövetségi tanácsi ülésén kizárta a VDSzSz Szolidaritás tagszervezetet, illetve annak tagnyilvántartásból történő törléséről is döntött. A kizárást és a törlést azzal indokolták, hogy a VDSzSz Szolidaritás szándékosan akadályozta a szövetség törvényes és alapszabályszerű működését, illetve a tagszervezet a felügyelő bizottság felszólítása ellenére sem tett eleget tagdíjfizetési kötelezettségének.

A VDSzSz Szövetség csütörtökön azt is bejelentette, hogy szövetségi tanácsa kezdeményezi három vezető tisztségviselő visszahívását a szövetség kongresszusánál, akiket a döntésig tisztségükből felfüggesztett. A tagszervezet alapszabálysértő tevékenysége a VDSzSz Szövetség szerint Bárány Balázs Péter érdekvédelmi alelnök, Halasi Zoltán felügyelő bizottsági elnök és Bernát Beatrix számvizsgáló bizottsági tag magatartására vezethető vissza.

A VDSzSz Szolidaritás erre reagálva pénteken kifejtette: taglétszámuk alapján ők a legnagyobb tagdíjbefizetők, akik az össztagdíjak mintegy 92 százalékát adják. A határozatokat a Szövetségben mindössze 8 százalékos befizetési aránnyal rendelkező többi négy szakszervezet képviselői hozták meg, így tehát a kisebbség kívánja kizárni (törölni) a többséget. A VDSzSz Szolidaritás a határozatok ellen keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez, mivel azokat jogszabályba, illetve a Szövetség alapszabályába ütközőnek ítélte.

„A VDSzSz Szolidaritás jelenlegi vezetése által tett ügyészségi feljelentések miatt kicsinyes bosszúból jogellenes lépések sorával vagdalkozik a VDSzSz Szövetség jelenlegi elnöke, akit a május 7-i és a július 9-i küldöttgyűlésen sem választották meg a Szövetség össztagdíjának 92 százalékát befizető VDSzSz Szolidaritás elnöki posztjára", július 9-én a mandátumok alig több mint 2 százalékát kapta - írja közleményében a VDSzSz Szolidaritás.

A tagszervezet úgy véli, a kizárásukra irányuló szándék hátterében többek között a VDSzSz Szolidaritástól és a Munka Világa Alapítványtól befolyt pénzekből, adományokból származó vagyon és pénzeszközök feletti tulajdonjog megszerzése, felélése állhat, valamint célja lehet a VDSzSz Szolidaritás felé való elszámolás, illetve a tetemes tartozás visszafizetésének meghiúsítása is. Ezen kívül a VDSzSz Szolidaritás korábbi elnöke ezzel a módszerrel kísérelheti meg leplezni a szakszervezet pénzének magáncélú felhasználását is - írta közleményében.