A Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. menedzsmentje együttműködésre törekszik az érdekképviselettel, és tovább tárgyalna a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi szervezetével – tudatta a győri székhelyű hengerfejgyártó vállalat gazdasági igazgatója. Mersich Gábor arra reagált, hogy a Vasas bejelentette, sztrájkbizottságot alakítottak május 21-én, mert a szakszervezet nem tudott tárgyalásos úton megegyezni néhány, a munkavállalókat érintő változásról.

Mersich Gábor a közleményben leszögezte, hogy a vállalat tavaly óta jelentős átalakuláson megy keresztül, mert az autóipar változásai és a koronavírus okozta gazdasági visszaesés komoly kihívások elé állítják a céget.

A legfontosabb cél idén a fenntartható működés biztosítása és a munkahelyek megtartása hosszú távon, ezért a vezetőség azon dolgozik, hogy újabb üzleti lehetőségeket teremtsen Győrben – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy a Vasas „váratlanul, előzetes bejelentés nélkül május 21-én kereste meg a céget sztrájkfenyegetéssel és hét olyan követeléssel”, amelyek közül egyről már hetekkel ezelőtt tárgyaltak, és április 13-án megállapodást írtak alá.

A szakszervezet ezzel nem ért egyet, és most további változtatást követel – fűzte hozzá.

Folytatódnak a tárgyalások

Kitért arra is, hogy a legutóbbi, május 19-i egyeztetésen a vállalatvezetés a megbeszélések júniusi folytatására tett javaslatot, amelyre a szakszervezet még nem reagált.

A további hat „vadonatúj” követelésről május 27-én hallgatja meg a szakszervezetet a cég, ezért cáfolják, hogy azokról a pontokról nem tudtak volna tárgyalásos úton megegyezni.

Mersich Gábor a közleményben hangsúlyozta, hogy a vállalatvezetés „elítéli az olyan megnyilatkozásokat, amelyek rombolják a vállalat hírnevét és a közös megoldáskeresést”.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség május 24-én közölte, hogy május 21-én sztrájkbizottságot alakítottak a szakszervezet nem tudta elérni, hogy a munkavállalókat „felháborító és őket hátrányosan érintő változásokat a munkáltató ne léptesse életbe".

A sztrájkbizottság hét pontban fogalmazta meg követeléseit.

Forrás: autopro.hu