A NEMAK Győr Alumíniumöntöde Kft. Munkatársai a munkáltató május 1-jére időzített intézkedését megismerve, tárgyalásos úton nem tudták elérni, hogy a dolgozókat felháborító és őket hátrányosan érintő változásokat a munkáltató ne léptesse életbe. Május 21-én, a helyzetre reagálva a helyi Vasasok sztrájkbizottságot alakítottak, amiről tájékoztatták a munkáltatót.

A sztrájkbizottság a következő követeléseket fogalmazta meg:

  1. Követeljük, hogy a munkavállalókat éjszakai munkavégzés esetén megillető műszakpótlék mértékét a munkáltató állítsa vissza a korábbi 40 százalékos mértékre!
  2. Követeljük, hogy a melegüzemi fizikai munkára való tekintettel kapjanak speciális, az Mt. által rögzítetten túl járó pótszabadságot a fizikai munkát végző dolgozók!

A pótszabadság mértékét az alábbiak szerint kérjük meghatározni:

NEMAK-nál munkaviszonyban töltött évek száma

Pótszabadság mértéke

3 év munkaviszony után évente

1 munkanap

5 év munkaviszony után évente

2 munkanap

10 év munkaviszony után évente

3 munkanap

15 év munkaviszony után évente

4 munkanap

20 év munkaviszony után évente

5 munkanap

25 év munkaviszony után évente

6 munkanap

 

  1. Követeljük, hogy két hónappal emelkedjen a végkielégítés összege azoknál a munkavállalóknál, akik 15 évet ledolgoztak a cégnél.
  2. Követeljük az orvosi vizsgálat kiterjesztését laborvizsgálattal!
  3. Követeljük az egészségpénztár bevezetését egy szerződéses szolgáltatóval!
  4. Követeljük, hogy a munkavállalóknak az Mt. 118 § alapján járó pótszabadság igénybevételének időpontjáról az érintett munkavállalók maguk dönthessenek!
  5. Követeljük, hogy a munkáltató vállaljon kötelezettséget a 2021. évre irányadó teljes körű bérmegállapodás megkötésére! E követelés oka az, hogy a felek közötti alapbér-emeléssel kapcsolatos egyezséget követően a munkáltató más bérelemek elvételével elérte, hogy gyakorlatilag nem – vagy alig – emelkedett a fizikai dolgozók javadalmazása. A munkavállalók garanciát akarnak arra, hogy ez nem ismétlődik meg.

A követelésekből is látszik, hogy a jövedelmeket érintő, egyoldalúan meghozott munkáltatói intézkedés, valamint az egészségesebb munkakörülmények megteremtése a Vasas Szakszervezet tagságának célja.

 László Zoltán alelnök

Vasas Szakszervezeti Szövetség