A vasúti szakszervezetek támogatják a MÁV által vállalt idei egyösszegű kifizetést, egyidejűleg azonban elvárják, hogy a jövő évi bérekről  még az idén megállapodás szülessen.  

A szakszervezetek arra reagáltak, hogy a MÁV-csoport vezetősége kollektív megállapodás hiányában szerdán egyoldalúan határozott a vasutasokat érintő bérintézkedésről: a munkáltató  még a karácsony előtt egyszeri kifizetést hajt végre. A 2016-ra vonatkozó bérintézkedésekről azonban nincs megállapodás.  

A VDSZSZ Szolidaritás közleményében kifejtette, hogy a szakszervezetek és a MÁV-csoport közötti korábbi egyeztetések során kedvező ígéretek hangzottak el, azonban a MÁV gyakorlatilag ultimátumot adott, december 15-én délig lehetett volna aláírni a később egyoldalúan kiadott munkáltatói intézkedést.  

A szakszervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy a MÁV általános alapbéremelés helyett csupán egyszeri kifizetést biztosít. A szakszervezet tagjai nem alapozhatják munkáltatói ajándékokra a megélhetésüket - fogalmaznak. A szakszervezet szorgalmazta, hogy kollektív munkaügyi vita keretében a jövő évet keretbe foglaló béralkut kössenek még ebben a hónapban.

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint a vasutasbérek az idén már jócskán lemaradtak a nemzetgazdasági átlagtól, a kialakult helyzet pedig egyértelműen bizonyítja, hogy a MÁV-csoportnak nincs olyan jövedelempolitikája, amellyel a cégnél lehetne tartani az embereket vagy újakat lehetne megnyerni a szakma számára.

A VSZ hangsúlyozta: amellett, hogy támogatják az idei egyösszegű kifizetést, elvárják, hogy a cégvezetés jövőre a minimálbér-emelést meghaladó átlagos fejlesztést hajtson végre, és erről még karácsony előtt állapodjon meg az érdekvédőkkel.  

A MÁV korábbi tájékoztatása szerint a végső ajánlata alapján a munkáltató a már folyósított havi béren túl még félhavi alapbért utal át karácsony előtt a nem vezetői munkakörben foglalkoztatottak részére. 2016. január 1-jétől az érdekképviseletekkel közösen meghatározott stratégiailag kiemelt munkakörökben dolgozó, a prémiumrendszer hatálya alá nem tartozó munkavállalók az alapbér összegének 0,5 százalékát kitevő differenciált béremelést kapnának a munkavállalók jövedelmi helyzetének javítása, a fluktuáció csökkentése, a munkaerő-állomány megtartása, egyes szakmákban a létszámhiány megszüntetése érdekében.

Továbbá január 1-jétől a jelenlegi 2 százalékon felül az alapbér további 0,5 százalékának megfelelő mértékű nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítést biztosítását javasolta a vasútvállalat.

A munkáltató az ajánlatát december 15-éig tartotta fenn, addig azonban a munkavállalói oldal - amelynek tagja a VSZ, a VDSZSZ Szolidaritás, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete - nem fogadta a megállapodást.