A MÁV-csoport vezetése egyoldalú munkáltatói kötelezettségvállalás formájában döntött a 2016-os bérintézkedésről, mert a szakszervezetek elutasították a vasúttársaság javaslatát - közölte a MÁV az MTI-vel szerdán.  

A vasúttársaság a már folyósított havi béren túl még félhavi alapbért utal át karácsony előtt a nem vezetői munkakörben foglalkoztatottak részére.  

A MÁV még 2015 novemberben kezdett egyeztetést a MÁV Zrt.-nél, illetve a konszolidált leányvállalatoknál kollektív szerződés kötésére jogosult szakszervezetekkel a jövő évi bérintézkedésekről.

A munkáltató ajánlatát december 15-éig tartotta fenn, eddig azonban az érintett szakszervezetekkel - Vasutasok Szakszervezete, Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás, Mozdonyvezetők Szakszervezete, Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete - a megállapodás nem jött létre.

A munkáltatói oldal végső ajánlatában a nem vezetői munkakörökben az alapbér 50 százalékát kitevő egyszeri kifizetést javasoltak 2015 decemberében. 2016. január 1-jétől az érdekképviseletekkel közösen meghatározott stratégiailag kiemelt munkakörökben dolgozó, a prémiumrendszer hatálya alá nem tartozó munkavállalók az alapbér összegének 0,5 százalékát kitevő differenciált béremelést kapnának a munkavállalók jövedelmi helyzetének javítása, a fluktuáció csökkentése, a munkaerő-állomány megtartása, egyes szakmákban a létszámhiány megszüntetése érdekében.

Továbbá 2016. január 1-től a jelenlegi 2 százalékon felül az alapbér további 0,5 százalékának megfelelő mértékű nyugdíjpénztári tagdíjkiegészítést biztosítását javasolta a vasútvállalat.