A német tulajdonban lévő AKE Kft. és Güntner Kft. munkavállaló ellenes fellépései miatt, és a szakszervezeti szervezkedés szabadságának biztosítása érdekében demonstrál hétfőn Szombathelyen, Tatán és Budapesten a Vasas Szakszervezeti Szövetség.

A szakszervezet nyílt levélben fordul Kristina Steltzerhez, a Német Nagykövetség gazdasági referenséhez, hogy gyakoroljon nyomást a két cégre annak érdekében, hogy a német munkáltatói szervezetek Magyarországon is tartsák tiszteletben az európai uniós és magyar jogszabályokat, a munkavállalók és a szakszervezetek alapvető jogait.

Balogh Lívia, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a magyar szakszervezetek alapvetően jó kapcsolatot ápolnak a német munkáltatókkal, azonban az utóbbi időben a rendezett munkaügyi kapcsolatok megváltozni látszanak.

Kifejtette: a fa-, fém- és műanyag megmunkálással foglalkozó, mintegy 200 embert foglalkoztató szombathelyi AKE Kft. többek között évek óta nem fizeti ki a dolgozók számára a munkaszerződésben garantált 13. havi bért.

Hozzáttette: Tatán a több mint 1000 munkás érdekeinek szervezett képviseletét szeretné elérni a Vasas, mivel úgy vélik, hogy a légkondícionáló kereskedő Güntner Kft. által biztosított munkakörülmények rendkívül rosszak, elégtelen a munkaszervezés, rengeteg a túlóra, a túlterheltség és fáradtság pedig munkabalesethez vezethetnek. Balogh Lívia emlékeztetett, hogy október 5-én este is halálos baleset történt a tatai gyárban.   

A szakszervezet szerint a vállalatoknál tapasztalható magas fluktuáció az alacsony bérre, a rossz munkakörülményekre és a rendezetlen munkaügyi kapcsolatokra vezethető vissza. Az alelnök elmondása szerint a Vasas többször is megkereste a tatai székhelyű cég hr-vezetőjét, aki azonban elzárkózott az előzetes tárgyalásoktól.    

A szakszervezet hétfőn Szombathelyen 50-60, Tatán 20-25 résztvevővel tüntet a telephelyek előtt, Budapesten pedig a társágazati szakszervezetekkel együtt arra kérik a gazdasági referenst mint a német-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért, ápolásáért felelős személyt, hogy tájékozódjon, közvetítse a problémát a német kormányzat felé és gyakoroljon nyomást a szakszervezet-, tehát munkavállaló ellenes lépések megszüntetése érdekében.

A Vasas emellett a német kereskedelmi és iparkamarát is megkeresi, hogy a munkáltatókkal közölje a kifogásokat - tájékoztatta az MTI-t Balogh Lívia.

A Güntner Kft. hr-munkatársa a céget ért vádakra nem kívánt reagálni, továbbá az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a Vasas szakszervezettől egyelőre nem érkezett megkeresés hozzájuk.

Az AKE kft. az MTI-nek arról számolt be, hogy a Szombathelyi Munkaügyi Bíróság közelmúltban hozott ítélete szerint a cég jogszerűen jár el a munkabérek kifizetésekor.