Az európai ágazati szociális párbeszéd keretében fontos lépésként 2017. október 19-én megalakult a FESE, a szociális ágazatbeli munkáltatók európai szövetsége (Federation of European Social Employers).

A szociális párbeszédet általában nehezíti a résztvevők hiánya, s legalábbis európai szinten ezen segít a most létrejövő munkáltatói szövetség. A FESE célja az, hogy európai szinten, az európai intézményekben a szociális munkáltatók hallatni tudják hangjukat.  Munkavállalói oldalon a Magyarországon sok szakszervezet által is jól ismert EPSU (European Public Service Unions) lesz a FESE egyik fontos partnere.

A FESE hat alapítója a német AWO (Arbeitgeberverband AWO), a cseh APSS (Asociace Poskytovatelu Socialnich Sluzeb), a spanyol CEDD (Consejo Espanol para la defensa de las personas con Discapacidad y Dependencia), a francia Nexem, az osztrák Sozialwirtschaft Österreich és a belga Union des Enterprises á profit Social. A FESE várja a többi országból a jelentkezőket! A szociális ágazatban működő munkáltató – ha szeretne együttműködni a FESE-vel – a következő telefonszámon léphet érintkezésbe az új szervezettel: +32 2 233 77 20.

A FESE létrejöttét az uniós tagállamok szociális ágazatának és az ott foly szociális párbeszédnek, az ott működö szociális partnereknek és szükségleteiknek részletes felmérése előzte meg a PESSIS projekt (PESSIS I,II és III) segítségével. Tavaly elkészült a magyarországi szociális ágazattal és az itt zajló szociális párbeszéddel foglalkozó országtanulmány is, amelyet dr. Borbély Szilvia készített. Az angol nyelvű változat és most már a magyar fordítás is elérhető az érdeklődők számára.         

Dr. Borbély Szilvia, Carla Davalas (Portugália) és Jane Lethbridge (Greenwich-i egyetem, UK) a FESE alapító konferenciáján bemutatják az alapítást megalapozó háttértanulmányok (PESSIS projekt) eredményeit.