A Nagy-Britanniában élő lengyelek alkotják a legnépesebb csoportot az EU-tagországok külföldön alkalmazott munkavállalói között


Lengyelország támogatja az európai uniós bürokrácia korlátozását célzó brit javaslatokat, de ellenzi azokat a törekvéseket, amelyek az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlás akadályozására irányulnak - derült ki a lengyel diplomácia leendő vezetőinek nyilatkozataiból, melyeket szerda este közölt a 300polityka lengyel hírportál.

A fiatal bloggerek által 2013-ben alapított, rugalmas, a főbb napi eseményeket rövid bejegyzésekben követő hírportálnak Witold Waszczykowski leendő külügyminiszter, valamint Konrad Szymanski, az uniós ügyekért felelős új tárca kijelölt vezetője nyilatkozott. Mindkét politikust az októberi parlamenti választásokon győztes nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt alakuló kabinetjének tagjaként mutatták be hétfőn.

Waszczykowski elmondta: egyeztetés tárgyai lehetnek David Cameron brit kormányfő javaslatai az uniós bürokrácia csökkentésére, a tagországokból érkező munkavállalók szociális juttatásainak korlátozása azonban Lengyelország számára elfogadhatatlan, és gyaníthatóan uniós szerződésekbe ütközik.

Hasonló értelemben nyilatkozott Szymanski is, hangsúlyozva, hogy „az ördög a részletekben rejtőzik", ezért minden egyes kérdésben pontosítani kell, mit jelentene a megvalósításuk. Kitért Cameron azon álláspontjára is, miszerint az euróövezeten kívüli tagországokat semmiféle hátrány nem érheti azért, mert nem csatlakoztak a valutaunióhoz. Kifejtette: az európai közpénzügyi válság kezelésében Lengyelország számára fontos, hogy megfelelő viszonyt alakítsanak ki az euróövezethez tartozó és az azon kívüli EU-tagállamok között. Lengyelország nem szeretné, hogy a „közös piac lássa ennek kárát".

Szymanski ezzel vélhetően Cameron azon kijelentésére utalt, miszerint nem indokolt, hogy az egységes valuta és az európai egységes piac földrajzi határai egybeessenek, mivel a belső határellenőrzést lebontó schengeni mechanizmus és az egységes belső piac határai sem azonosak.

A brit miniszterelnök kedden Londonban ismertette javaslatait, köztük azt is, hogy az Európai Unión belüli szabad munkaerő-áramlást a tagállamok gazdasági fejlettségéhez kell kötni, és Nagy-Britannia ezért olyan szabályozást kíván meghonosítani, amelynek alapján a más EU-tagállamokból érkező munkavállalók négyévi folyamatos, bejelentett, legális munkaviszony után férhetnének csak hozzá a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez.

A Nagy-Britanniában élő lengyelek alkotják a legnépesebb (becslések szerint mintegy 853 ezer fős) csoportot az EU-tagországok külföldön alkalmazott munkavállalói között.