Az EU-n belülről érkező külföldi munkavállalók juttatásainak korlátozását kérte David Cameron – tudta meg a Világgazdaság. A brit miniszterelnök négy pontban foglalta össze, miről tárgyalna az EU-ban maradásért.

Nagy feladat lesz megreformálni az EU-t, de nem lehetetlen - fogalmazott David Cameron. A brit miniszterelnök a Chatham House hallgatósága előtt beszélt arról, milyen változásokról tárgyalna az uniós vezetőkkel a tagságról döntő népszavazás előtt.

Cameron négy fő célkitűzést fogalmazott meg: Nagy-Britannia és a többi eurózónán kívüli tagállam piacának védelmét, a versenyképesség erősítését, a nemzeti parlamentek szerepének növelését - vagy legalábbis azt, hogy Nagy-Britanniának ne egy még szorosabb unióban kelljen részt vennie -, és az EU-n belüli migránsok juttatásainak korlátozását.

Az elemzők szerint a legnagyobb falat ez utóbbi pont lehet: az EU vezetői nem nagyon örülnének annak az ötletnek, hogy a más országban dolgozó európaiakat hozzák nehéz helyzetbe. Azonban Cameron elkötelezett amellett, hogy ez a téma is tárgyalási alap legyen.

Cameron levélben jelezte Donald Tusknak, hogy mik pontosan a brit kérések, ezt ma délután hozzák nyilvánosságra.

Forrás: Világgazdaság