Tavaly nagyot nőtt a munkabalesetek száma, derül ki a munka.hu állami adataiból. Összesen 9,2 százalékkal volt több munkabaleset tavaly, mint előző évben, ez darabra 23 027-et jelent. Különösen a súlyos csonkulással végződő balesetek számának növekedése tűnhet megdöbbentőnek, a 14,2 százalékkal volt több mint tavaly. De ez nem annyira erős, ha megnézzük mellé, hogy összesen csak 31 ilyen komoly baleset történt a 23 ezerből – írja az Index.

A halálos balesetek száma 80 volt, ami jó hír, hogy itt legalább csökkent a számuk a 2015-ös 84 halálos balesethez képest. Némi zavart okoz, hogy a részletes táblázatokban már 82 halálos áldozattal számolnak, de ez az elhúzódó adminisztráció problémáiból is fakadhat. 

Jellemzően kis és közepes cégeknél vannak súlyosabb balesetek, ide értve a halálos baleseteket is, amik közül csak egy történt 250 főnél többet foglalkoztató cégnél.

Iparáganként sorrendben a gépiparban, a feldolgozóipar és a szállítás,raktározás során történt a legtöbb baleset. Mégse mondhatjuk, hogy ezek a legveszélyesebbek, mert az is számít, hogy az egyes iparágakban összesen hányan dolgoznak, milyen munkakörökben. Azt azért sejthetjük, hogy fentiek azért a veszélyesebbek közé tartozhatnak. 

Területi megoszlást nézve csak annyi derülni ki, hogy ahol sokan élnek, ott a több a baleset. Ezért megnéztük a lakosságszámra vetítve megyénként a helyzetet. Ez alapján főleg a keleti megyékben veszélyes dolgozni, és a fővárosban és környékén. Utóbbinak mondjuk ahhoz is lehet köze azért, hogy a Budapest környékén sokkal jobban pörög az ipar és szállítmányozás, mint mondjuk Szabolcsban.

A felügyelet egyébként 168 esetben szabott ki munkavédelmi bírságot, összesen nagyjából 70 millió forint értékben. Öt esetben tettek bűnvádi feljelentést. 

Forrás: Index

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ