Odaláncolta magát az esztergomi Suzuki-gyár kerítéséhez Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke, így tiltakozott az ellen a gyakorlat ellen, amelyről a Vasas Szakszervezeti Szövetségbe tartozó E.S. Autóipari Szakszervezet számolt be a múlt héten, miszerint a harmadfokú hőségriadó ellenére dolgoztatták tovább a gyár munkásait – írja a Mérce.

Mint arról mi is írtunk, az érdekvédők szerint a cég az óriási hőség ellenére a cég figyelmen kívül hagyta a munkahelyek hőmérsékletére vonatkozó rendeletet, és voltak voltak olyan munkahelyek a gyárban, ahol a 33 fokot is meghaladta a hőmérséklet. A Suzuki tagadta szakszervezet arra vonatkozó állításait, hogy nem tarják be a munkavédelmi előírásokat, szerintük egyebek mellett a gyár vezetése a hőségszünetet rendelet el június 14-én és 15-én.

Sokkal keményebben és hathatósabban kell odalépni, hogy ez a gyár befejezze a jogtiprásokat

– mondja Komjáthi.

Az MSZP-s politikus azt követelte a Suzukitól, hogy tartsa be a magyar munavédelmi törvényeket, Orbán Viktornak címezve pedig azt mondta, hogy

ne csak mosolyogva parolázzon a Suzuki elnök-vezérigazgatójával, hanem védje meg a magyar munkavállalókat a stratégiai partnerétől

A Suzuki dolgozóitól pedig azt kérte, ők is álljanak ki magukért.

Komjáthi igazságot követelt annak az elbocsátott Suzuki-dolgozónak is, akit azt követően küldtek el, hogy megalapította a cégnél a Vasas Szakszervezet alapszervezetét.

Ezenkívül felhívta a figyelmet arra az esetre, amikor még májusban a Vasas Szakszervezeti Szövetség képviselői nem mehettek be az esztergomi gyárba, holott a Munka törvénykönyve szerint joguk van hozzá.

Miután a gyár biztonsági őreinek felszólítására sem hagyta abba az akciót, rendőröket hívtak Komjáthihoz akik megkérdezték a politikustól, hogy mi az akció célja. Komjáthy azt mondta válaszul, az, hogy a kormány tegye azt, ami a plakátjaira volt írva, vagyis „aki Magyarországra jön, annak be kell tartania a törvényeinket”. Komjáthi azt mondta a rendőröknek, csak akkor hagyja el a helyszínt, ha a szakszervezet kéri meg erre.

Ahogy arról beszámoltunk, a jogsértések ellen május végén félpályás útlezárással tiltakozott a Vasas, ahol a szakszervezet képviselői azt tervezték, hogy a gyárból hazafelé tartó dolgozóknak szórólapokat osztogatnak, hogy tájékoztassák őket a lehetőségeikről, illetve arról, hogy hogyan léphet fel a szakszervezet a munkavállalók érdekét képviselve, ekkor azonban a Suzuki a dolgozókat szállító buszokat inkább egy másik útvonalra terelte át, hogy még véletlenül se fussanak össze a bejárat előtt tiltakozó szakszervezeti tagokkal.

Forrás: Mérce

A témához kapcsolódó korábban megjelent cikk miatt helyreigazítási kérelmet kért tőlünk a Suzuki kommunikációs vezetője, melynek eleget tettünk. Ebben azt írták, határozottan cáfolják a médiában megjelent valótlan állításokat azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Suzuki Zrt. figyelmen kívül hagyná a munkavédelmi szabályokat és a hőségriadóra vonatkozó munkáltatói kötelezettségeket, az esztergomi Suzuki-gyár évek óta meghatározott intézkedési rend és szigorú szabályrendszer szerint tesz eleget annak, hogy hőségriadó esetén is biztosítsa az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés körülményeit.

Ebben a cikkben most újabb fejleményekről számolt be a Mérce.

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ