Bár szerda éjfélkor életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt harmadfokú hőségriadó, az esztergomi Suzuki-gyár több alkalmazottja is jelezte a Vasas Szakszervezeti Szövetségbe tartozó E.S. Autóipari Szakszervezetnek, hogy az óriási hőség ellenére a cég figyelmen kívül hagyja a munkahelyek hőmérsékletére vonatkozó rendeletet – írja a Mérce.

 A rendelet kimondja:

A munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését.

Emellett a munkavédelemről szóló törvény előírja, hogy:

  • óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbe iktatni, ha a munkahelyi hőmérséklet zárt térben meghaladja a 24 fokot,
  • a 24 fok feletti hőhatással járó munkahelyeken biztosítani kell, hogy a munkavállalók fokozatosan hozzászokjanak a meleghez,
  • 24 fok felett a munkavállalók igénye szerint, de legalább félóránként 14-16 fokos védőitalt (vizet vagy egyéb alkoholmentes italt) kell biztosítani.
Ehhez képest a szakszervezet szerint voltak olyan munkahelyek a gyárban, ahol a 33 fokot is meghaladta a hőmérséklet.

„Sokszor ezeknek a feltételeknek a biztosítása nem is pénz kérdése, csak egy kis odafigyelés, emberség kell hozzá. Nem hisszük, hogy a Suzuki Zrt-t csődbe vinné, ha például, kicserélnék a hegesztő üzem 14. számú ivókútjánál a már egy hete kifogyott co-palackot, fertőtlenítenék a szódagépet, mert a víz rosszízű.

De hasonló probléma az is, hogyha már gyártósorokon az előírt hőségszüneteket nem képesek betartani, legalább a soron dolgozók számára palackokba juttassanak a munkahelyekre vizet. Értesítettek minket arról is, hogy a festő üzemben „33 fok… reggeltől hajnalig” a hőmérséklet és a munkavédelmi intézkedéseknek se híre, se hamva.”

– írja a szakszervezet, majd hozzáteszi, mindenki életét megnehezíti, hogy a Suzuki „mindenféle mondvacsinált kifogásokkal gátolja a munkaügyi kapcsolatok normális mederbe terelését”, miközben zavartalanul folyik a munkavállalói érdekek figyelmen kívül hagyása.

Még májusban történt ugyanis, hogy a Vasas Szakszervezeti Szövetség képviselői nem mehettek be az esztergomi gyárba, holott a Munka törvénykönyve szerint joguk van hozzá.  Ennek ellenére bár látogatási szándékukat előre is jelezték, az ajtónál a biztonsági szolgálat vezetője állta az útjukat, és jelezte: nincs tudomása arról, hogy a szakszervezet képviselőit várnák a gyárban, így nem is engedi be őket.

De nem ez volt az első botrányos esete a cégnek: ahogy megalakult a szakszervezet a gyárban, a Suzuki azonnal elbocsátotta annak titkárát, akiért jelenleg is bíróságon küzd a Vasas, de volt már példa arra is, hogy ellenzéki országgyűlési képviselőket nem engedtek be a gyárba, a szakszervezettel nem akartak tárgyalni, a munkavállalókat pedig elbocsátással fenyegették.

Ahogy arról beszámoltunk, a jogsértések ellen május végén félpályás útlezárással tiltakozott a Vasas, ahol a szakszervezet képviselői azt tervezték, hogy a gyárból hazafelé tartó dolgozóknak szórólapokat osztogatnak, hogy tájékoztassák őket a lehetőségeikről, illetve arról, hogy hogyan léphet fel a szakszervezet a munkavállalók érdekét képviselve, ekkor azonban a Suzuki a dolgozókat szállító buszokat inkább egy másik útvonalra terelte át, hogy még véletlenül se fussanak össze a bejárat előtt tiltakozó szakszervezeti tagokkal.

A hőségriadóban nem megfelelő körülmények között dolgoztatott munkavállalók ügyében a szakszervezet a munkavédelmi szabályok haladéktalan betartására és az óránkénti szünet elrendelésének felülvizsgálására szólította fel a munkáltatót.

Forrás: Mérce

A Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetője a következők megjelentetését kérte helyreigazításként a témában:

Határozottan cáfoljuk a médiában megjelent valótlan állításokat azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Suzuki Zrt. figyelmen kívül hagyná a munkavédelmi szabályokat és a hőségriadóra vonatkozó munkáltatói kötelezettségeket. 

Az esztergomi Suzuki-gyár évek óta meghatározott intézkedési rend és szigorú szabályrendszer szerint tesz eleget annak, hogy hőségriadó esetén is biztosítsa az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés körülményeit. A jövőben is kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy megteremtsük munkavállalóink számára a lehető legoptimálisabb munkakörülményeket. 

A Magyar Suzuki Zrt. a hőségszünetet a jogszabályokkal összhangban rendelte el. 

Az irányadó 3/2002 (II.8) SzCsM-EüM rendelet pontosan szabályozza, hogy az effektív hőmérsékletet (EH) hogyan kell megállapítani.

  • Ennek megfelelően Vállalatunk a gyár minden üzemében több mérési ponton, különböző időszakokban mért hőmérséklet légsebességgel korrigált számítása adja meg az effektív hőmérsékletet, amelyet speciális mérőműszerekkel mérünk.

Ennek eredményeképpen rendelte el a gyár vezetése a hőségszünetet június 14-én és 15-én. 

  • Az üzemek területén egész évben korlátlanul elérhető hűtött víz és szódavíz.
  • Vállalatunk a hőségre való tekintettel a hazaszállításkor is biztosított ezen időszakban vizet dolgozóinak. A dolgozói megelégedettségét szem előtt tartva a hőséggel terhelt időszakban ezt indokoltnak tartottuk.

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!