A Sztrájk 2.0, a 2000-ben megjelent Sztrájk! című elemző munka folytatása. A szerző ezúttal a rendszerváltás óta eltelt huszonhat éves időszak átfogó elemzésére vállalkozott, mellőzve ezúttal az alapfogalmak ismertetését. A kötet e-book formában megvásárolható.

A könyvben szereplő adatok és dokumentumok a szerző saját kutatásából származnak. Ennek legfőbb eredménye egy Magyarországon egyedülálló adatbázis, amely az 1989. január 1-től 2014. december 31-ig tartó időszak munkaügyi akcióit tartalmazza, ideértve a sztrájkokat, tüntetéseket, aláírásgyűjtéseket és petíciókat, valamint az olyan ritka akciókat is, mint az éhségsztrájk, a blokád vagy az amerikázás.

A könyv első részében ezeknek az adatoknak az esemény szemléletű feldolgozását olvashatjuk, beágyazva a munkaügyi vitákban alkalmazott nyomásgyakorló eszközök alkalmazását a munkaügyi kapcsolatok, illetve a tágabban értelmezett munkaügyi politika alakulásának folyamataiba.

A könyv második része a kapcsolódó joganyaggal foglalkozik, talán szokatlan módon kritikai elemzés tárgyává teszi a bírósági döntéseket, a Kúria állásfoglalásait és az Alkotmánybíróság döntéseit is. Az elemzés személetmódját a szabadságok biztosítása iránti igény, a korlátozások szükséges minimumára törekvés jellemzi.

A szerző Tanulságok címszó alatt összegzi a vizsgált akciók szabályozásának korrekciójára vonatkozó javaslatait, illetve a munkaügyi kapcsolatok szereplőinek helyzetéről, lehetséges stratégiáiról kialakult főbb elképzeléseit.

A Sztrájk 2.0 megvásárolható itt.

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.