A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság (amelynek tagjai: Autonóm Területi Szakszervezet, Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete, Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete) kezdeményezésére 2016. november 28-án késő délután sztrájktárgyalás zajlott le a kormány képviselőivel az ágazatban kialakult helyzetről.


A Sztrájkbizottság rámutatott arra, hogy az ágazatban korábban nem tapasztalt mértékű válságjelenségek tapasztalhatóak, amelyek a krónikus alulfinanszírozottságban, szakmai munkaerőhiányban és a kritikus mértékű elvándorlásban mutatkoznak meg.

A Sztrájkbizottság rámutatott arra, hogy a közelmúltban bejelentett, a következő években megvalósuló minimálbér- és garantált bérminimum emelések az ágazatban kettős hatással járnak. Egyfelől a legalacsonyabb keresetek emelése régóta várt, szükséges lépés, amely azonban másfelől a képzettségen és a munkatapasztalaton alapuló bérrendszer kategóriáinak elfogadhatatlan összetorlódásával jár. Az így kialakult bérezés – a teljesítmény tagadásával – nem felel meg semmilyen igazságossági és méltányossági követelménynek. Különösen aggasztó a diplomával rendelkezők munkájának relatív leértékelődése.

A Sztrájkbizottság tájékoztatást kért a kormánytól azokról a tervezett lépésekről, amelyek a kialakult problémák azonnali kezelésére szolgálhatnak.

A felek egyetértettek abban, hogy a tárcának a jövő évi költségvetésben szereplő, mintegy 7,5 milliárd forintnyi, bérintézkedésre szánt forrásának prioritásait meg kell változtatni, azt a bérminimumok emelkedésének hatásaiból kimaradó, magasabb iskolai végzettségű munkatársak bérrendezésére kell fordítani. A Sztrájkbizottság jelezte, ennek végrehajtására a lehető legkorábbi időponttól, 2017. január 1-jétől tart igényt, azzal, hogy a bérrendezés mértéke igazodjon a már bejelentett emelésekhez. Továbbá, a nagyarányú béremelések teljes költségvetési fedezetét az intézmények rendelkezésére kell bocsátani, valamennyi fenntartóra kiterjedően.

A Sztrájkbizottság kifejtette, hogy a jelenlegi és a tervezett emelésekkel kialakuló bérrendszer – feloldhatatlan ellentmondásai miatt – nem képezheti az alapját az ágazat kereseti viszonyainak, ezért a továbbiakban az életpálya bevezetését állítja törekvései középpontjába. Ennek érdekében a legszélesebb ágazati összefogás megteremtését tűzi ki célul, és az ebben való együttműködésre hív minden szociális területen dolgozó kollégát és szervezetet.

Budapest, 2016. november 28.

Szociális Ágazati Sztrájkbizottság