A Magyar Szakszervezeti Szövetség teljes mértékben egyetért a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) követelésével, támogatja sztrájkjukat. 


Az MKKSZ képviselői hosszú évek során próbálták tárgyalásos után rendezni az illetékesekkel az itt dolgozók méltatlanul alacsony keresetét. A közel 37 ezer önkormányzati dolgozó mintegy kétharmada nyolcadik éve nem kapott béremelést. Az itt dolgozók meghatározó része nő, akiknek jövedelme egyébként is elmarad a hasonló munkakörben dolgozókétól. Az elvándorlás jelentős, a helytállókra egyre több teher hárul. 

Teljes mértékben érthető és indokolt a szakszervezet fellépése, a sztrájk meghirdetésével egyértelmű üzenetet fogalmaztak meg a kormányzat számára: a jelenlegi helyzet tarthatatlan.

Változásra van szükség.

A kormányzat tisztában van ezzel, a módosított költségvetési terv lehetőséget ad a béremelésre, azt azonban az önkormányzatokra bízza, amelyek többsége forráshiányos. Ebből következően, álmegoldásról van szó. Több tízezer dolgozónak, családjuknak a teljes reményvesztést jelenti, ha nem történik lényegi változás, ha nem lesz béremelés.

Teljes mértékben egyetértünk a sztrájk céljával, az MKKSZ követelésével: az önkormányzati polgármesteri hivatalok valamennyi dolgozója részére emeljék meg a béreket. 2016. október elsejétől kezdve összességében 30%-os keresetnövekedést szükséges az itt dolgozóknak megadni.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség támogatja az önkormányzati dolgozókat, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetét bérharcukban.

Budapest, 2016. szeptember 12.

Magyar Szakszervezeti Szövetség
elnökség