A Magyar Szakszervezeti Szövetség Női Tagozata elfogadhatatlannak tartja azt a helyzetet, hogy kevesebbet fizetnek a munkáért, pusztán azért mert valaki nő. Különösen annak tükrében érthetetlen ez az állapot, hogy az Európai Unió 2014-ben tett egy ajánlást a tagállamok felé a probléma kezelésére. 2016 nyara van, és eddig semmi nem történt ebben az ügyben. Nincs rá szándék, és természetesen nem a nők részéről. Nem kérdeztek meg minket. Így döntöttek.

A férfiak uralta politika ezt még napirendre sem kívánja tűzni, nemhogy megkeresné a helyzet megoldásának hazai módját.  Nem adnak lehetőséget arra, hogy a munkát vállaló nők egyenlő eséllyel vegyenek részt a társadalomban.

Elfogadhatatlan! Nem tűrhetjük tovább, hogy ez az ügy is az agyonhallgatás homályába vesszen.  Itt az idő, hogy a társadalom fele végre tegyen valamit magáért. 

Mi, szakszervezeti nők kezdeményezzük, hogy nyíljon erről társadalmi párbeszéd. Tárjuk fel az összes lehetséges okot. Ne hagyjuk, hogy a politika úgy tegyen, mintha nem kellene vele foglalkozni, mintha nem lenne dolga abban, hogy ez a helyzet megváltozzon.

Kezdődjön érdemi párbeszéd!

A kormány végre tegyen azoknak a családfenntartó anyáknak az érdekében, akik a kevesebb keresetükből állnak helyt napról napra.  A kormány és a munkáltatók foglaljanak egyértelmű állást a kérdésben, hozzák meg a szükséges döntéseket. Senki ne tehessen úgy, mintha minden rendben lenne.

A férfias összekacsintás elfogadhatatlan!

Kezdeményezzük a cselekvést -, és csináljuk ezt most másként, mint eddig!  

Beszéljünk egymással, tegyük meg mindazt, ami tőlünk telik, mutassuk meg, hogy mi nők össze tudunk fogni a saját érdekünkben.

Civilek, újságírók, politikusok, tudósok és háziasszonyok, mindenki, akinek van a helyzetről véleménye, és tenni akar ebben a kezdeményezésben, váljanak aktív szereplővé.

Ne hagyjuk, hogy a téma mindössze egy napra legyen hír.

Ne hagyjuk, hogy úgy viselkedjenek, a társadalom felét alkotó nőkkel, akiknek a munkájára mindenütt szükség van, mintha nem kellene foglalkozni a nyilvánvaló diszkriminációval.

Tegyünk együtt az ellen, hogy pusztán csak azért, mert nő vagy, kevesebbet keresel.

Mondjuk közösen nemet a nők és férfiak bérkülönbségre, és mindenki a maga helyén tegyen is érte.

Budapest, 2016. augusztus 15.

 

Hercegh Mária

Magyar Szakszervezeti Szövetség

tagozatvezető