A VDSzSz Szolidaritás által jogerősen megnyert per következtében több milliárd forintot fizet ki a MÁV-Csoport szeptember 10-ig mintegy 13 ezer vasutas részére!

A VDSzSz Szolidaritás több mint két éve kezdeményezett tárgyalásokat a munkáltatóval, ennek eredménytelensége miatt pert indított, amit jogerősen meg is nyert. Ennek következtében Dávid Ilonával, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójával augusztus 11-én létrejött megállapodásunk értelmében a munkáltatók augusztus végéig egy összegben kifizetik késedelmi kamatokkal együtt a 2013-2015. közti időszak elmaradt túlórapótlékait a mintegy 13 ezer vasutas számára! Az idei első három hónap elmaradását szeptember 10-ig kapják meg az érintett munkavállalók.

Ismeretes: abban az esetben, ha a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott vasutasokat (például jegyvizsgálókat, vezető jegyvizsgálókat, forgalmi szolgálattevőket, személypénztárosokat, váltókezelőket, stb.) vasárnap rendes munkaidőre osztották be, az ezt közvetlenül megelőző szombati munkanapjukat nem rendes munkaidőként, hanem túlóraként (rendkívüli munkavégzésként) kellett volna elszámolni, a munkáltató azonban ezt eddig nem tette meg.

Budapest, 2016. augusztus 12., péntek (OS) - A jogerős ítélet után azonban a munkáltató elérte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium törvénymódosító javaslatot terjesztett a Parlament elé, ennek következtében az Országgyűlés törölte a fenti szabályozást – az Mt. 101. § (3)-t – a Munka törvénykönyvéből. A munkáltató így állt kicsinyes bosszút a VDSzSz Szolidaritás által jogerősen megnyert próbaper és annak több milliárdos anyagi következményeiért. Ezzel havi 10-15%-kal csökkentette az amúgy is elviselhetetlenül alacsony jövedelmű, akár napi 16 órát és évi 300 túlórát sok esetben nyomorúságos viszonyok között ledolgozó vasutasok bérét!

 Többek között emiatt is a VDSzSz Szolidaritás megragad minden alkalmat, hogy jogi úton megtámadja a munkáltatók inkorrekt jogellenes magatartását, melynek következtében az alacsony vasutas jövedelmek még tovább csökkennek! Jelenleg is több perünk van folyamatban, így például a heti pihenőidő ki nem adása miatt is bírósági eljárást indítottunk a MÁV-Start Zrt. ellen!

A VDSzSz Szolidaritás vezetése többek között tárgyalásokat kezdett a vasárnapi boltzár feloldását és a fenti Mt-bekezdés törlését követően: javasoljuk, hogy a kereskedelmi dolgozókon kívül a vasutasok vasárnapi munkavégzéséért is többet kelljen fizetniük a munkáltatóknak, hiszen nem egyenértékű, ha a vasutasnak hétköznapra esik a "vasárnapja".