Az autóbuszos közösségi közlekedésben (Volán-portfólió) már szeptembertől szorgalmazzák a 2017. évi bértárgyalások megkezdését a munkástanácsokhoz tartozó zalai közlekedési szakszervezetek.

A Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete (ZVDDSZ) és a Zala Volán Személyközlekedési Szakszervezet (ZVSZSZ) legalább 10-15 % keresetfejlesztési igényt fogalmaz meg 2017. évre és egyes foglalkozási csoportok esetében nem tartja irreálisnak az 50 %-os – 3 év alatt megvalósítandó – keresetigényt sem.

A 2016. évi kijózanító erejű, 3 % alatti keresetfejlesztés még drámaibbá alakította egyes állománycsoportok esetében a munkaerő helyzetet. Most döntően az autóbuszvezetők és a karbantartók fordítanak hátat a szakmának, ám már a szellemi munkavállalók körében is elkezdődött a mozgás és számosan kutakodnak a munkaerő-piacon. Súlyosbítja a munkaerő helyzetet, hogy magasan képzett munkavállalók is foglalkoznak a távozás gondolatával, elsősorban a bizonytalanság, a jövőkép hiánya miatt.

A szakszervezetek fontosnak tartanák, hogy ne ismétlődhessen meg az a helyzet, amikor is megszületik a szakmai szintű bérmegállapodás és még hónapokat várat magára az emelt összegű bérkifizetés.

A munkahelyi hangulatot különösképpen beárnyékolják a keresetek állományok és egyes foglalkozási csoportok közötti különbségei.

Nagy eltérés van egyes szolgálati helyek autóbuszvezetői, karbantartói keresetében és kritikusan alacsony egyes, a szolgáltatás minőségét meghatározó álláshelyek (vezénylők, forgalmisták, stb.) bérezése.

A szakmán belüli bérarányok harmonizációja 2-3 %-os keresetfejlesztés esetén nem valósulhat meg. Ugyancsak nem segíti elő a Volán cégcsoport bérfelzárkóztatását sem a nemzetgazdasági átlagkeresethez sem más közlekedési alrendszerek átlagkeresetéhez képest. Addig, amíg a nemzetgazdasági átlag nettó 174 ezer Ft, a Volánoknál számosan ennyit keresnek bruttóban (nettó kb. 120 ezer Ft). A Volán portfolió bruttó átlagkeresete jelentősen elmarad a nemzetgazdasági átlagtól. A szakszervezetek fenntartással fogadják azt a kormányzati kommunikációt, miszerint bevétellel alá nem támasztott bérfejlesztés nem lehetséges a többségi állami tulajdonú társaságok esetében. Szerintük a kormány úgy visszavágta a financiális forrásokat, hogy eleve nem keletkezik érzékelhető keresetfejlesztést megengedő eredmény.

A zalai szakszervezetek elengedhetetlennek tartják, hogy a Munkaadói Szövetség mellett a tulajdonos képviselői is részt vegyenek a tárgyalásokon.

Zalaegerszeg, 2016. augusztus 01.

Horváth László, elnök (ZVDDSZ), Tuboly Béla, elnök (ZVSZSZ)