A Központi Statisztikai Hivatal közzétette az év első öt hónapjának adatait a magyar keresetekről, amely szerint 7,5 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek a nemzetgazdaságban.  

Ennek alapján
-    igazoltnak látjuk az idei évre vonatkozó szükséges béremelkedési prognózisunkat,
-    igazoltnak látjuk az idei évre vonatkozó szükséges béremelési javaslatunkat, és mindenekelőtt
-    igazoltnak látjuk a magyar dolgozók anyagi megbecsülésének szükségességét.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség ágazataira, az idei évre vonatkozó bérmegállapodás hiányában, fokozott szerep hárult a helyi tárgyalások sikeressége érdekében. Ez azonban azt is jelentette, hogy ott, ahol nincs szakszervezeti jelenlét, fokozottan kiszolgáltatottak a munkavállalók. Ezért is tartjuk szükségesnek az országos bérmegállapodást, amely iránymutató a gazdasági élet minden szereplője számára.

A független elemzők kimutatják, hogy az év egészében 6-7% körül várható a bruttó bérnövekedési ütem. A Magyar Szakszervezeti Szövetség meggyőződése, hogy a kormány, a munkáltatói és a munkavállalói oldal közösen hatékonyabban, eredményesebben tudja megoldani a munkaerőpiac égető gondjait. A Magyar Szakszervezeti Szövetség olyan bérrendszert, és az ezt támogató adó- és foglalkoztatáspolitikát tart szükségesnek, amely mindhárom oldal szempontjainak megfelel.

Szorosan összefügg fiatal honfitársaink kivándorlásának nagysága a hazai bérviszonyainkkal. Őket elsősorban megélhetési szempontok vezetik. Amíg nem rendezzük ezt a kérdést, nem számolhatunk tömeges visszatérésükre, illetve a folyamat visszafordulására. A megoldás nem várhat tovább.

A háromoldalú megbeszéléseknek a gazdasági életben nem csökken, hanem növekszik a szerepe. Ezért arra hívjuk fel a VKF tagjainak figyelmét, hogy már szeptember elején kezdődjenek meg a 2017-es évre vonatkozó bértárgyalások, hogy a magyar emberek számára a legkedvezőbb döntések születhessenek meg.

Budapest, 2016. július 20.

Kordás László elnök
Magyar Szakszervezeti Szövetség