Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) örömmel fogadta azt a hírt, hogy Lázár János a miniszterelnökséget vezető miniszter figyelmét, még a bürokrácia csökkentésért folytatott harcban sem kerüli el az egykori római birodalom határainak a védelme!

 

Örülünk, hogy az OEP kettéosztása, az Országos Vérellátó Szolgálat minisztériumba olvasztása, az

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet megszűntetése és sok egyéb fontos intézmény átalakítása mellett, jutott figyelem egy kiemelten fontos témában miniszteri biztost kinevezni!

Természetesen nem Visy Zsolt régészprofesszor rátermettségét vitatjuk „A Római Birodalom határai – A dunai limes magyarországi szakasza elnevezésű világörökségi várományos helyszínnek a Világ­örökség Jegyzékébe történő jelölésével összefüggő teendők ellátásáért, valamint a Hajógyári-szigeten fekvő helytartói palotának a magyarországi limes egyik legjelentősebb elemének bemutatásával összefüggő feladatok koordinációjáért felelős miniszteri biztos” posztra.

Csupán azt kérdezzük, hogy amikor a közszolgálatban dolgozók, kutatók százai nem tudják mit hoz a jövő hónap számukra, mert álságos indokok miatt megszüntetik, átszervezik vagy összevonják munkahelyüket, valóban ez a legfontosabb terület amely miniszteri biztost igényelt?

Amikor a megyei kormányhivatalokból naponta buszokkal fogják levinni a járási kormányhivatalokba a számfejtőket, mert nincs aki helyben elvégezze a feladatot, nincs fontosabb dolga a Lázár Jánosnak, mint az egykori Római Birodalom határainak ügye?

A „háttérintézmények” átalakítására - amely az ÉSZT szerint legalább olyan fontos, mint az egykori limes - még egy szakértői bizottságra sem futotta!

Ekkora intézményi átalakításokat tőlünk nyugatabbra több év alatt valósítanak meg, komoly társadalmi és szakmai viták után, az érdekképviseletekkel egyeztetve. Magyarországon ma ez nem szokás!

Az átalakításokban érintettek nevében ezért a római gladiátoroktól kölcsönvett mondattal köszöntjük Lázár Jánost: Ave Lázár, morituri te salutant!

Értelmiség Szakszervezeti Tömörülés