Az elmúlt hetekben az OEP megszüntetésétől volt hangos a sajtó. Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) is hangot adott aggályainak a kormány ezen lépésével kapcsolatban.

 

A most napvilágra került törvényjavaslatból egyértelműen látszik, hogy félelmeink beigazolódtak!

A kormányzat egyre nagyobb mértékben kíván kivonulni az egészségügyi ellátás finanszírozásából.

Ennek bizonyítéka, hogy a Törvényalkotási Bizottság javaslata szerint, új, adómentes juttatás lenne a munkáltató által biztosított egészségügyi ellátás!

A javaslat szövege az alábbi:

A bizottság a törvényjavaslatot új 16. §-sal kiegészíteni javasolja:

16 . § Az Szja tv . 81. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki :

„(6) Felhatalmazást kap az egészségügyért felelős miniszter, hogy az adópolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben rendeletben határozza meg azokat az egészségügyi ellátásokat, amelyeket a munkáltató – nem pénzben kapott juttatásként – adómentesen biztosíthat a munkavállaló számára.”

Az ÉSZT álláspontja szerint ez kézzelfogható jele annak, hogy a kormány első lépésben erősíteni kívánja a magánegészségügyet! Innen a következő lépés, hogy az állam kivonul az ellátó rendszer bizonyos részeinek a finanszírozásából, és azokat a magán egészségbiztosítók finanszírozási körébe teszi át.

Magyarán, véglegesen kettéválik Magyarországon is egészségügyi ellátás. Az egészségügyi intézetekben bizonyos ellátásokat csak azok a szerencsések lesznek jogosultak igénybe venni, akiknek a munkahelye hajlandó áldozni az alkalmazottai egészségére. A szegényebb rétegek életkilátásai jelentősen romlani fognak!

Tiszta Amerika! Csak éppen az árnyékos oldala!

Az ÉSZT felszólítja a kormányt, hogy álljon végre az emberek elé, és mondja szemükbe az igazságot: „Nekünk csak az egészséges emberekre van szükségünk! Ha nincs pénzed, annyit is érsz!”

Az ÉSZT követeli, hogy a kormány ne szüntesse meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat és vele az átlátható egészségügyi finanszírozási rendszert! Biztosítsák az egyenlő esélyt, minden magyar állampolgárnak az egészségügyi ellátásban! Ragaszkodunk a szolidaritás elvén működő magyar egészségügyhöz! 

 

Kérünk minden, a jövőjéről felelősen gondolkodó magyar embert, hogy emeljék fel a hangjukat! Tiltakozzanak a jelenleg is az összeomlás határán álló egészségügyi rendszer további ellehetetlenítése ellen!

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

2016. június 6.