A kormány a tárgyalások közepén, egyoldalúan eldöntötte, hogyan kívánja módosítani a cafeteria-rendszert. A törvényhozás előtt fekvő javaslat elfogadhatatlan a Magyar Szakszervezeti Szövetség számára, hiszen jelentősen korlátozza a dolgozók mozgásterét, és indokolatlanul kedvez a Szép-kártya lobbinak. Az egyoldalú lépés miatt a MASZSZ követeli a VKF azonnali összehívását, és a parlamenti szavazás előtt az egész javaslat megtárgyalását.


Az általunk is a sajtóból megismert javaslat szerint a versenyszférában a dolgozók a 450 ezer forintos cafeteria-keret 22%-át, azaz 100 ezer forintot kaphatnak készpénzben, a többit SZÉP-kártyán. Ezzel együtt megszűnik például az étkezési utalvány, az utazási bérlet, az egészségpénztár, az önkéntes nyugdíjpénztár, az iskolakezdési támogatás. Ezekre évente 200 ezer forintot lehetett költeni. A változás nyomán, az a munkavállaló, aki a 200 ezer forintos keretét eddig úgy használta fel, hogy 6.000 forintért kapott Erzsébet-utalványt, és kifizették a dolgozó BKV-bérletét, a jövőben 8.333 forintot kaphat készpénzben. Ez azonban még a dolgozó BKV-bérletére sem elegendő.

Ezért azt a változtatást kezdeményezzük, hogy a dolgozó maga dönthesse el, hogy a cafeteria-keret mekkora részét kéri készpénzben, és bruttósítva épüljön be az alapbérébe, valamint mennyit igényel SZÉP-kártyán. Ez a változtatás a SZÉP-kártya kibocsátókat arra ösztönözné, hogy versenyezzenek a dolgozókért, és kedvezményekkel igyekezzenek megnyerni őket szolgáltatásuk igénybevételére.

Elfogadhatatlannak tartjuk a megkülönböztetést dolgozó és dolgozó között. Ugyanazok a keretek kell, hogy vonatkozzanak a köz- és a versenyszféra munkavállalóira egyaránt. A jelenlegi javaslat különbséget tesz közöttük, ez megengedhetetlen.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség és tagszervezetei elkötelezettek a munkavállalók keresetének, jövedelmének növelésében, amelyben jelentős szerep jut a béren kívüli juttatásoknak. Ezen belül is kiemelt szerepe van a kormány által is hangoztatott munkavállalói öngondoskodásnak. A ma benyújtott javaslat szöges ellentétben áll ezzel a céllal. Az önkéntes nyugdíjpénztárak kihagyása a rendszerből olyan károkat okoz, amely elfogadhatatlan a dolgozók számára. Szövetségünk határozottan kiáll amellett, hogy az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári tagdíj, mint béren kívüli juttatási elem, ne kerüljön ki a rendszerből, és továbbra is választható legyen.

Elkötelezettei vagyunk a magyar bérfelzárkóztatásnak, a dolgozói szegénység felszámolásának. A béren kívüli juttatások átalakítását kizárólag abban az esetben tudjuk támogatni, ha azok a munkavállalók érdekét szolgálják.  

Ismét bebizonyosodott, hogy a nem megfelelő előkészítés, az érintettek kihagyása a folyamatokból, az egyoldalú érdekérvényesítés elfogadhatatlan igazságtalanságokat, kezelhetetlen helyzeteket eredményez. Van ésszerű javaslatunk a cafeteria korszerű átalakítására, van idő változtatni. Ezért kezdeményezzük, hogy a kormány azonnal hívja össze a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát, és részleteiben tárgyaljuk meg a javaslatot.

Budapest, 2016. június 2.

Kordás László elnök
Magyar Szakszervezeti Szövetség