A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete egyetértésével, a Magyar Szakszervezeti Szövetség kezdeményezi a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) azonnali összehívását a vasárnapi boltzár feloldásával kapcsolatos törvények megalkotása után kialakult helyzet rendezése miatt.

Az Országgyűlés ma visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást és módosította a jelenleg hatályos munka törvénykönyvét, mindenféle egyeztetés nélkül.  

A biztonságos, a színvonalas lakossági ellátás, a munkavállalók érdekében elengedhetetlennek tartjuk, hogy a következő témákban a Kormány azonnal hívja össze a szakma képviselőit, valamint a VKF-et:

a vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatos pótlékok rendezése,

a munkaerő beosztással kapcsolatos szabályok egyeztetése érdekében.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kereskedelemben dolgozók jelenlegi létszámával, a vasárnapokra érvényes 50 százalékos pótlékok, illetve a munkaidő beosztási szabályokkal csak a dolgozók jelentős hátrányára valósítható meg a vasárnapi nyitva tartás. Több terhet nem lehet ráróni a kereskedelmi dolgozókra. Ezért a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma azonnali összehívását indítványozzuk.

Budapest, 2016. április 11.

Kordás László elnök

MASZSZ