Nem csupán a nagyböjt miatt koplalnak a kormánytisztviselők, hanem mert a hó végére rákényszerülnek. Kiürül a bankszámlájuk és a hűtőszekrényük.
A KSH friss jelentésében azt olvashatjuk, hogy éves összehasonlításban 7%-kal nőtt Magyarországon az átlagos nettó kereset. Az átlag úgy jön ki, hogy sokan az átlag alatt keresnek…

Miért bünteti a kormány legközvetlenebb alkalmazottait? – kérdezik az érintettek. A közszolgálati tisztviselők illetményalapja (38 650 Ft) 2008 óta változatlan. 2009-ben megvonták tőlük a 13. havi bért. Az infláció azóta 25 % körül alakult. 2014 júliusában beígérték számukra az életpálya modell 2016. július 1-jei bevezetését, amit 2015. december 23-án eltöröltek. A központi közigazgatásban dolgozók részére a kormány 2018-ig nem számol bérrendezéssel! A magyar közigazgatás újkori történetében példa nélküli, hogy 10 éven keresztül csak megszorításokkal, törvényi szigorításokkal találják magukat szemben a köz "központi szolgái", akikre több mint 15 többlet elvárás vonatkozik a versenyszférához képest.

Elsősorban a középfokú végzettségű közszolgálati tisztviselők helyzete siralmas. 22 éves szolgálat után is nagyrészük csak létminimum körüli összeget keres. Közszolgálati tisztviselők, béremelésben mégis csupán a minimálbér és a garantált bérminimum évenkénti emelése révén részesülnek.
Követeljük, hogy a közszolgálati dolgozók reálkeresete újra érje el a 2008. évi szintet!
Dr. Agg Géza

Bővebben: www.kszsz.org.hu

Kiadó: Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége