Üdvözöljük a BKK Igazgatóságának döntését, hogy az Orangeways nevű társasággal kötött szerződésének felmondására készül. Jelezzük, hogy a BKSZSZ korábban már többször tiltakozott és jelezte az autóbusz ágazat kiszervezéséből adódó kockázatokat és veszélyeket.

Ennek tükrében különös jelentőséggel bír a M3 felújítása során az utasszállítás autóbuszokkal történő lebonyolítása — tekintettel arra is, hogy az ÚSZÓ VB lebonyolítása és helyszíne ezzel egybeesik —, annak megállapítása, hogy e feladatot ki végezze, illetve ki lehet alkalmas a végrehajtásra.

Megítélésünk szerint jelen helyzetben felelősen egy döntés hozható, hogy a Közgyűlés a BKV felkészültségére, több évtizede megbízható szolgáltatásaira tekintettel a feladatra őt bízza meg. A BKV már most felkészült a M3 felújítása során keletkező autóbusszal történő pótlási feladatra!

A feladat járműoldali biztosításához a BKV rendelkezik jármű beszerzési lehetőséggel. Ezek jóváhagyására Közgyűlési döntés szükséges. Jóváhagyásuk esetén a felújítási munkálatok tervezett 2016. novemberi indulására a járművek forgalomba állítása lehetséges.

A feladat ellátására, a több száz fős járművezetői létszám biztosítására a BKV autóbusz ágazata felkészült, elindította járművezetők képzését.
Véleményünk szerint minden más döntés a nemzetgazdaságilag is kiemelkedően fontos, a Főváros működésének életében nélkülözhetetlen M3 felújítását veszélyezteti, kockáztatja.

Kiadó: Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ)