A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ma tartotta meg évnyitóját, amelyen a magyar gazdasági élet súlyponti kérdései kerültek szóba. A problémák között szerepelt a munkaerőhiány, az elvándorlás, a bérkérdés.

A kamara elnöke konkrét számokról is beszélt, szerinte öt éven belül 15 százalékos reálbér-növekedést kell elérni. Ezzel a mértékkel azonban a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem ért egyet, hiszen nem valósul meg az a cél, hogy a bérminimum elérje a létminimum szintjét, azaz továbbra sem lehetne megkeresni 8 órai munkával a létszükséglethez elegendő összeget. Ez csupán 3 százalék alatti reálbér növekedést jelentene évente. Ugyanakkor biztatónak tartjuk, hogy a kormány, az iparkamara, és a munkáltatói érdekvédők egyaránt belátták, hogy a mai magyar gazdasági helyzet megoldásának alapja, jövőt szolgáló záloga a nagyobb arányú béremelés.

Üdvözöljük Orbán Viktor miniszterelnök a kamara évnyitóján elhangzott gondolatát, amelyben leszögezte, hogy „Érdekegyeztetésre, érdek-egybefésülésre van szükség.” A Magyar Szakszervezeti Szövetség meghívja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a kamara mellett a munkavállalók képviselőivel is elkezdődjön az érdek-egybefésülése.

Budapest, 2016. március 10.

Kordás László
elnök
Magyar Szakszervezeti Szövetség