Lázár János 2015. december 16-án bejelentette, 91 központi szerv, intézmény átszervezését kezdeményezi. A járási hivatalok lesznek az első-, a kormányhivatalok a másodfokú szervek, a minisztériumok fogják a stratégiákat alkotni. 2016. február 04-én már arról beszélt, hogy a kormányhivatalokban 36 ezer ember dolgozik, év végére a létszámnak 30 ezernek kell lennie.

A sajtó által közölt, megszűnés előtt álló szervek között szerepel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF), a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH). Előbbi kettő felügyeli az 5.000 milliárd Ft-os társadalombiztosítási alapokat. Az OEP a gyógyászati, gyógyszerészeti díjak elszámolásával, kifizetésével, ellenőrzésével foglalkozik. Az NRSZH szakértői tevékenységet folytat a megváltozott munkaképességű személyek ellátása, a keresőképesség, közlekedőképesség, fogyatékosság stb. megállapítása terén. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2.6 millió embernek folyósít ellátást. Az említett hivatalok munkája nem stratégiák alkotásából áll, a társadalombiztosítás szervei mindig önállóan működtek!

A tb ügyek többsége csak megyei szinten intézhető el, nincs értelme a járási hivatalokhoz átszervezni azokat, az ügyek intézése nem fog ezzel közelebb kerülni az ügyfelekhez.

Nem lehet minden ügyet a járásokban intézni, ne legyenek ésszerűtlenek az átszervezések! A jelenlegi létszám már most is kevés a feladatelláshoz!

Kiadó: Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete