Nem asszisztál a vasutas közösség újabb megosztásához a Vasutasok Szakszervezete. Így reagáltak az érdekvédők Lázár János előzetes egyeztetés nélkül bejelentett egyszeri 200 ezer forintos hőségpénz elosztási tervére. A VSZ megírta a miniszternek, hogy átgondolatlannak és igazságtalannak tartja az érintettek kiválasztását, mert a megkülönböztetés további belső feszültséget generál. A szakszervezet úgy véli, a MÁV-Volán dolgozói mind megérdemelnék a hőségben való helytállással „megcímkézett” pénzt, ezért azt kéri, osszák fel a rendelkezésre álló keretet. 

 Valósággal bombaként robbant a vasutas munkavállalók körében az építési és közlekedési miniszter, Lázár János Facebookon tett bejelentése, miszerint a MÁV-Csoport fizikai munkát végző munkatársait, „akik forróság ide, lepusztult géppark oda, mégis mozgásban tartják az országot” egy egyszeri, nettó 200 ezer forintos SZÉP- kártya juttatásban részesíti – nyilatkozta Meleg János. A VSZ elnöke leszögezte: a szándék dicséretes, hiszen szükséges és jogos is a gesztus, ám a szakszervezet azzal nem ért egyet, hogy csak a miniszter által megjelölt területen dolgozók kapnak ebből a külön pénzből. Ezt a juttatást valamennyi MÁV-Volánbuszos munkavállaló megérdemelné – szögezte le.

A szakszervezet a miniszternek levélben elmagyarázta, hogy a közösségi közlekedés – azon belül a vasút is – olyan komplex rendszer működteti, amelyben minden munkavállaló, a vonalgondozótól a műszerészen át, a forgalmistától a jegypénztárosig, a kocsivizsgálótól a munkaidőbeosztás készítőig, az időadatrögzítőtől a buszvezetőig mind-mind más és más módon pótolhatatlan részese a személyszállítás óriási gépezetének. Hogyan lehetne igazságos módon különbséget tenni közöttük? Melyik munkakörről mondhatjuk, hogy kevésbé értékes vagy fontos a többinél – kérdezi szinte önmagától is az elnök. A szakszervezeti működés fontos alapja, az egymás iránti lojalitás, egymás és egymás munkájának a tisztelete, fontosságának az elismerése – szögezte le.

Tehetünk-e mi szakszervezetként különbséget jutalmazásban aszerint, hogy a nyári forróságban ki volt kint terepen, ki végezte a munkáját klimatizált helyiségben, és ki volt, aki az akár 33 fokos irodájában próbálta biztosítani az adminisztrációs, logisztikai hátteret a külső helyszíneken dolgozók számára? Nem tehetünk! Nem is teszünk – jelentette ki az elnök.  A tulajdonos vagy a munkáltató válogathat, dönthet erről egyoldalúan, de akkor a következményekért is egyedül ők vállalják a felelősséget.

Lehetett volna másként – véli az elnök –, ha a tulajdonos egy ilyen volumenű döntést nem egyedül hoz meg, hanem előzetesen egyeztet az érdekképviseletekkel is. Az előkészítetlenül bedobott ötlet csak arra jó, hogy szembeállítsa a munkatársakat - állítja Meleg. A meggondolatlan kapkodást jól mutatja, hogy van olyan munkakör, amely két helyen más néven fut, s az egyiken „díjaznák” a kánikulai helytállást, a másikon viszont nem. Arról nem is beszélve, hogy egyes leányvállalatokat teljes egészében kifelejtettek a juttatási körből, pedig a MÁV-Volán csoport tagjai – háborog.

A szakszervezet azt kéri a miniszternek írt levelében, hogy amennyiben a ráfordítás összegét nem lehet növelni, akkor kapjon mindenki fele pénzt, de jusson minden munkavállalónak.  A VSZ-nél egyébként arra is kíváncsiak lennének, hogy  milyen forrásból lesz a beígért összegre fedezet. A költségvetésből? Vagy mint az 1-es vonal felújítása: gazdálkodja ki a cég, ahogy tudja? Vonjon el forrásokat, juttatásokat máshonnan? Ez nagyon fontos kérdés – jelentette ki. Hangsúlyozta: nyár és kánikula volt tavaly is, és ha hinni lehet a klímaváltozást jóslóknak – márpedig úgy tűnik, igazuk lehet –, akkor az extrém hőség velünk marad a jövőben is. Emiatt pedig az idén (is) jelentkező problémák újra felszínre fognak kerülni.

Csak remélni tudjuk, hogy az augusztusra ígért egyéb újabb bombasztikus miniszteri bejelentések érdemi és pozitív változást, s nem további megosztottságot hoznak a vasutasok számára – szögezte le a szakszervezeti elnök. Meleg János hozzátette, a VSZ-nél remélik – és el is várják –, hogy a miniszter egyeztessen a szakszervezettel, mielőtt egy, a munkavállalók nagyobb csoportját érintő intézkedést bejelent.