Végtelenül barátságtalan lépésnek tartja a Vasutasok Szakszervezete Lázár János legújabb népszerűtlen döntését, a home office betiltását. A VSZ a vasutasok tömeges elvándorlásának megakadályozása érdekében is felszólítja a minisztert, vonja vissza ez a családellenesnek is számító intézkedést.

Megdöbbentette a Vasutasok Szakszervezetét Lázár János építési és közlekedési miniszter bejelentése a home office betiltásáról, hiszen egyebek között a MÁV székházból a közelmúltban evakuált vasutasok egy részét is otthoni munkavégzésre osztották be, hiszen az új, végleges irodaház elkészültéig nincs elég iroda az elhelyezésükre. A hirtelen meghozott, mindenki számára meghökkentő döntés azonban nemcsak a székházból kiköltöztetett munkavállalókat érinti kellemetlenül, hanem azt a több ezer vasutast is, aki korábban, még a Covid-járvány utáni időszakban home office-ba kényszerült, majd ott is maradhatott – közölte Meleg János. A Vasutasok Szakszervezete elnöke szerint ugyanis ez a lehetőség egyike volt azoknak a kedvező feltételeknek, amiért sokan nem kerestek másik munkahelyet, lojálisak maradtak a vasúthoz. Családok ezrei rendezkedtek be erre a korábban kényszer szülte, ám időközben elfogadott és jól bejáratott rendszerre. Kisgyerekes szülők éppen e kedvező családbarát lehetőségért maradtak a cégnél vagy csatlakoztak a MÁV-VOLÁN – csoport dolgozóihoz. 

Köztudott, drűmai a létszámhiány a MÁV-nál, mint ahogy az is ismert, hogy Lázár eddigi intézkedései sem arattak osztatlan sikert a vasutasok körében – a szervezeti intézkedések kuszasága, kiszámíthatatlansága elbizonytalanítja a műszaki értelmiséget és a többi jó szakembert is –, s ez a mostani döntése olaj lehet a tűzre - magyarázza az elnök. Meleg János felemlegeti azt a már ismert tényt is, amely szerint az ország legnagyobb állami tulajdonú társasága hosszú hónapok óta tartozik csaknem 600 olyan dolgozójának a munkadíjjal, akikkel szabadidejükben végzett pluszmunkára szerződött. A hosszú ideje halogatott kifizetéshez a VSZ a miniszter segítségét kérte, aki eddig semmit nem tett azért, hogy pont kerüljön e kínos ügy végére. Így a vasúthoz lojális munkavállalók a mai napig nem kapták meg a szerződésbe foglalt munkadíjat. Ezek az intézkedések – vagy éppen elmaradt rendezések – még a MÁV-hoz leghűségesebb emberek kedvét is elvehetik attól, hogy itt dolgozzanak – szögezi le az elnök.

Az elnök szerint nagyot téved Lázár János, ha azt hiszi, hogy az otthon dolgozók visszarendelésével javulhat a vasúti szolgáltatás sokat kritizált minősége, pontosabbak lesznek a vonatok és kevesebb lesz az utaspanasz. Sőt! Ez az intézkedés sok vasutast elgondolkodtat majd, érdemes-e ezek után maradni? Félő, hogy sokan jobb feltételekért és esetleg jobb pénzért máshol folytatják a munkát, s ezzel megindul egy jelentősebb elvándorlás. Akkor viszont nemhogy javul, hanem tovább romlik a vasúti közlekedés már így is nehezen vállalható színvonala - szögezi le Meleg János.

A Vasutasok Szakszervezete nyomatékosan felszólítja a minisztert, vonja vissza ezt a megalapozatlan intézkedést, s hagyja home officban azokat, akik így vállaltak munkát, s így végzik tisztességgel a feladatukat a vasútnál. Sokat veszít a MÁV, ha ezek, az egyébként eddig lojális vasutasok is elhagyják az ágazatot – véli az elnök.