Miután az idei elhúzódó bértárgyaláson eddig nem tudott megegyezni a munkáltató a VDSZ-szel, a sikertelen tárgyalássorozatot követően sztrájkbizottságot alakítottak a General Electric Vernova magyarországi fióktelepének munkavállalói – tájékoztatja a nyilvánosságot Székely Tamás, a szakszervezet elnöke.

A dolgozók a világ különböző országaiban folyamatosan végeznek karbantartásokat erőművekben. A  magyar kereseteknél az elmúlt években jelentős reálbér csökkenés következett be, így alakulhatott ki, hogy a General Electric Vernova más országbeli munkavállalóinak bére ma jóval magasabb a magyarokénál. A kiváló szakmai képzettséggel rendelkező dolgozók egységesen lépnek fel a bérkövetelés érdekében. A VDSZ tagszervezetének szervezettsége a vállalatnál eléri a 80%-ot.

A szakszervezet több alkalommal is gesztust gyakorolt a cég felé, de most már nincs veszíteni valójuk.

A tervek szerint a dolgozók a külső munkák során hajtanak majd végre munkabeszüntetést, ennek az adott területen komoly következményei lehetnek.

Nemzetközi szervezeteinek segítségével a VDSZ kész a komolyabb akciókra is – közölte Székely Tamás, aki emlékeztetett arra, hogy néhány évvel ezelőtt Münchenben is szerveztek demonstrációt a GE dolgozói. Amennyiben az elkövetkező napokban nem tudnak megállapodni a céggel a jogos bérkövetelések teljesítéséről, megkezdik a nemzetközi akciókat – jelentette ki a VDSZ elnöke.