Napokon belül megkezdődik az a példátlan bírósági persorozat, amelyet munkáltató, ez esetben a makói ContiTech Fluid Automotive Kft. valaha is kezdeményezett két szakszervezeti vezető és egy érdekvédelmi szervezet, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség ellen. A cég a szegedi gumigyárból közelmúltban kirúgott Radics Gábort, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnökét, valamint a makói gumigyár helyi szakszervezeti titkárát, Hajdú Rolandot perli, egyebek között magánemberként is. A munkáltató számára kellemetlenül harcos és hangos érdekvédőkre jelenleg hat kitűzött bírósági tárgyalás vár.

Megkezdődik az a hónapokig sőt, talán évekig tartó bírósági pereskedés, amelynek során a makói Continental megpróbál bíróság által bűnösnek kimondatni két szakszervezeti vezetőt, nevezetesen a szegedi gumigyárból a közelmúltban azonnali hatállyal kirúgott Radics Gábort, valamint a makói gumigyár szakszervezeti titkárát, Hajdú Rolandot. Az érdekvédők, miután a munkáltatónál nem tudtak eredményt elérni,  a vezetőség számára kellemetlen – ám nem titkos és mind munkaügyi, mind munkaegészségügyi szempontból alaposan átgondolt – témákat hoztak nyilvánosságra a munkavállalók érdekében. Szakszervezeti vezetőként tették a dolgukat, ezért nem is számoltak azzal a durva retorzióval, amit Radics kapott a szegedi gyárban hónapokkal ezelőtt: 27 évnyi becsületes munka után, minden előzmény nélkül azonnali hatállyal felmondtak neki, annak ellenére, hogy nem a szegedi Continental ellen szólalt fel, hanem az egész ágazatot összefogó Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnökeként többször is a makói gumigyárban dolgozók érdekeit védte.

Ez ellen lépett fel a Continental makói gyárának vezetése, több pert akasztott Radics Gábor GSZSZ elnök és a helyi szakszervezeti titkár, Hajdú Roland nyakába, akiket nemcsak hangos harcosságukról ismertek, hanem arról is, hogy néhány éve sikeres sztrájkot szerveztek a makói gyárvezetés munkavállaló-ellenes viselkedése miatt.

A Continental makói gyárából dömpingszerűen zúdult a szakszervezeti vezetők nyakába a bírósági keresetek sorozata, miközben Radics Gábort azonnali hatállyal megfosztották a jövedelmétől úgy, hogy a szakszervezet vezetését és az azzal járó tennivalókat továbbra is elvégzi, csak éppen már fizetés nélkül. Ezzel párhuzamosan megfosztották az általa képviselt szegedi szakszervezet internetes levelezéséhez való hozzáféréstől és a 20 év alatt összegyűlt, a cég által biztosított számítógépen tárolt elektronikus dokumentumoktól.  

A bíróságnak – Szegeden és Budapesten – számos állításról és védekezésről, egyebek között személyiség jogok megsértéséről, rosszhír keltésről, a szakszervezet semmibe vételéről is dönteni kell majd.

Ilyen percunamit talán még egyetlen munkáltató sem zúdított szakszervezeti vezetők nyakába – jelentette ki Radics Gábor, a GSZSZ elnöke. Az ebben a tárgykörben várható perek első fordulója május 8-án lesz a Szegedi Törvényszéken, ahol majd azt kell bizonyítania a felperesnek – a makói ContiTechnek –, hogy Hajdú Roland, mint magánember, a helyi szakszervezet vezetőjeként a nyilatkozataival és egyéb megnyilvánulásaival valóban személyiségi jogokat sértett-e, amiért a felperes eltiltást, elégtételt és 2 millió forint sérelemdíjat követel tőle, mint magánembertől.

A következő, már kitűzött tárgyaláson, május 24-én pedig Radics Gábor kirúgásának körülményeit , esetleges jogellenességét fogja vizsgálni a bíróság. Ez azonban még csak a kezdet, a szakszervezeti vezetőkre hosszú tárgyalássorozat vár, amelyről akár a tárgyalás helyszínén is szívesen tájékoztatják az újságírókat – szögezte le Radics Gábor, aki szerint példátlan az, ahogy egy munkáltató ilyen agresszíven – ez esetben a Continental több, egymástól független szervezete – nekimegy az érdekvédőknek azért, hogy elnémítsák őket. Nem fog sikerülni nekik – szögezte le az elnök..