Minden demokratikus parlamenti politikai pártot meghívott május elsejei fórum rendezvényére a Magyar Szakszervezeti Szövetség azzal a felkéréssel, hogy vegyenek részt a szövetség sátrában tervezett előadásokon, vitákban. Meghívták Magyar Pétert is. Szokásos városligeti sátrában a  MASZSZ az Európai Unióhoz való csatlakozás 20. évfordulója alkalmából politikusok és gazdasági szakértők segítségével munkavállalói szemszögből értékeli az elmúlt két évtizedet. A szövetség az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon való részvételre buzdítja a választókat.

Különösen izgalmasnak és érdekesnek ígérkezik a Magyar Szakszervezeti Szövetség idei május elsejei programja, hiszen a szövetség a majális helyszínén, hagyományosan a Városligetben felállított sátrában olyan témákból álló fórumsorozatot rendez, amelyre előadónak, beszélgetőpartnernek több politikust, pártvezetőt és gazdasági szakértőt is felkért – közölte a MASZSZ. A meghívottak között szerepel valamennyi demokratikus parlamenti párt és Magyar Péter is, ám egyelőre nem tudni pontosan, ki fogadja el és ki hagyja teljesen figyelmen kívül, válaszra sem méltatva a szakszervezeti meghívást – mondta Zlati Róbert. A MASZSZ elnöke kiemelte: a szövetség május elseje alkalmából minden szavazónak azt üzeni, hogy vegyen részt az önkormányzati és az európai parlamenti választáson, s arra tegye a voksát, akitől valószínűleg a legtöbb érdemi, pozitív, a demokrácia, a szociális párbeszéd és a munkavállalói jogok megerősítését jelentő változást remélhetik az emberek. Zlati Róbert hangsúlyozta: a szövetség elvárja a jövőbeni önkormányzati képviselőktől, hogy bejutásuk után működjenek együtt a szakszervezetekkel, tekintsék magukkal egyenértékű partnereknek a munkavállalók képviselőit. Emellett a MASZSZ kiemelten fontosnak tartja és követeli az átlátható bérezés bevezetését, a teljeskörű sztrájkjog visszaállítását, a demokratikus országokra jellemző demokratikus munkahelyeket, a szociális jogokat, sürgős, működőképes megoldást a hazánkban egyre súlyosabb megélhetési válságra, valamint azt, hogy minden magyar ember európai szintű munkabérekért dolgozhasson. Ezeket a szlogenné formált követeléseket lehet majd olvasni a május elsejei plakátokon, valamint a táblákon, amelyeket a szövetség tagjai a szakszervezeti emlékkőnél 10 órakor kezdődő megemlékezés után a sátorig vonulva tartanak magasba.

A MASZSZ elnöke emlékeztet: a most záruló EU-s ciklus egyik legfontosabb témája, a minimálbér-irányelv elfogadása volt. Az új időszakban ennek a hazai rendszerbe való megfelelő átültetése lesz a feladat. Magyarország úgy tűnik nem az EU-s elvárás szerint és nem is a szakszervezeti javaslatoknak megfelelően akarja ezt megtenni, ezért félő, hogy az majd nem felel meg az irányelvnek.

A másik kiemelt cél – egyebek között – a munkahelyek kollektív szerződéssel (ksz) való lefedettsége. A munkáltatóval kötött ksz a szakszervezetek egyik legerősebb eszköze, ám ilyen nálunk jelenleg a munkahelyek alig 20 százalékánál van, miközben az EU-s lefedettségi elvárás 80 százalék. A szakszervezetek tudni akarják azt is, hogy mi a kormány szándéka, hogyan, milyen eszközökkel tervezi segíteni a folyamatot, amely során Magyarország is közelítene az EU-s értékekhez – sorolta a szakszervezeti elvárások egy részét az elnök.

A 11 órakor kezdődő szakszervezeti fórumon szakértők segítségével azt is megvitatják majd, hogy a 30 éve változatlan – sőt, túlórával növelten egyre hosszabb – munkaidőt milyen módon és mennyire lehetne csökkenteni.

Egyebek között ezek a témák is napirenden lesznek a szakszervezeti fórumon, amely 11 órakor az EP választási kerekasztal beszélgetéssel kezdődik, majd 12.30-kor a gazdasági kilátások hazánkban és az EU-ban, témával folytatódik és a 14 órakor kezdődő „A szakszervezet jövője, a jövő szakszervezete” című előadással és beszélgetéssel zárul.