A munkavédelem gyenge pontjaira, az ellenőrzések, szankciók hiányára, a vállalhatatlanul sok munkahelyi balesetre és a munkavégzés során bekövetkezett halálesetek még mindig drámaian magas számára hívja fel a figyelmet a Magyar Szakszervezeti Szövetség a munkabalesetben elhunyt és megsérült munkavállalók közelgő nemzetközi emléknapja – április 28-a – alkalmából.

A MASZSZ-nál  végtelenül aggasztónak tartják, hogy a szakszervezetek követelése és szakmai javaslatai ellenére még mindig alig csökkent a munkabalesetek száma, a tavaly bejelentett összesen 20 ezer 658 eseményen belül legfeljebb némi átrendeződés volt. 67 ember viszont meghalt a munkavégzés során. Ez a szám még mindig ijesztően sok, főként, hogy a munkavédelmi hatóság szerint sem feltétlenül pontos az adat. A szövetség szerint felháborító, hogy ezt a minimális változást sikerként könyveli el az illetékes minisztérium. Érthetetlen az optimizmus már csak azért is, mert a súlyos csonkolásos esetek száma az előző évhez képest a másfélszeresére emelkedett, míg 55 életveszélyes és 32 baleset súlyos sérüléssel végződött. A MASZSZ már nem először követel érdemi munkavédelmi változtatást és a jelenleginél lényegesen több hatósági ellenőrzést, amihez elvárja, hogy a döntéshozók a szakszervezetek javaslatait is vegyék figyelembe – közölte a szövetség. A MASZSZ politikai igények kiszolgálása helyett, szakmai döntéseket követel.

 A MASZSZ az emléknap alkalmából ismét felhívja a figyelmet a partnerségen és együttműködésen alapuló intézményrendszer, valamint a valós párbeszéd megszüntetésének kockázataira, s felszólítja a döntéshozókat, hogy a politikai igények helyett inkább a munkavállalók érdekeit szolgálják ki.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség április 29-én, délután 3 órától minden érdeklődő számára nyitott munkavédelmi szimpóziumot tart.