Bizonytalanná vált a Haema Plasma KFT-nél dolgozók helyzete, mert a cég anyavállalata, a spanyol-amerikai Grifols bejelentette a kollektív szerződés indokolás nélküli felmondását. Az évi 6.6 milliárd eurós bevételű cég ezzel a döntéssel durván semmibe veszi a magyarországi munkavállalói igényeket. A VDSZ képviselőivel folytatott tárgyaláson bejelentették, hogy a kollektív szerződés helyett más típusú együttműködést terveznek, de, hogy ez mi lenne, arról nem adtak tájékoztatást.

Ezzel a döntéssel, több mint száz munkavállaló került létbizonytalanságba. Hiába tettek ígéretet a cég vezetői bizonyos juttatások fenntartására, ennek valószinűsíthetősége több mint kétséges! Nem utolsósorban azért, mert Székely Tamás VDSZ elnök kérdésére, miszerint nem az áll-e a döntés mögött, hogy a KFT-t könnyített feltételekkel szeretnék eladni, a cég képviselőinek válasza nem volt meggyőző.

Érthetetlen és védhetetlen, ami most történik! Talán csak az magyarázhatja, hogy a Kollektív Szerződés felmondása után három hónappal azonnali hatállyal megszűnhet a havi elszámolású bónusz kifizetése, ami eddig sem tetszett a menedzsmentnek.

A VDSZ felmérése alapján a cég dolgozói elszántak abban, hogy megvédjék a szakszervezet által kiharcolt juttatásokat, és ha kell erőteljesebb nyomásgyakorlási eszköztől sem zárkóznak el!