Az Autoliv dolgozóit a bértárgyaláson képviselő Vasas már március 14-én sztrájkbizottságot alakított, mivel a szakszervezet nem tudta elfogadni a munkáltató ajánlatát. Egy olyan ajánlatot, amely csökkentené a munkavállalók által kifejezetten kedvelt béren kívüli juttatás összegét, a béremelés mértéke pedig nem lenne elég a dolgozók jelenlegi életszínvonalának fenntartásához sem!

Az álláspontok azóta sem közeledtek, így a mai, március 19-i tárgyalások után az Autoliv Kft.-nél működő Vasas Járműbiztonsági Alkatrészgyártó alapszervezet bejelentette a két órás figyelmeztető sztrájkot március 21-ére, 13 és 15 óra közöttre.

A Vasas követelései reálisak, amelyek nem hagyják figyelmen kívül a vállalat érdekeit sem, de elsősorban a dolgozók életkörülményeinek alakulását tartják szem előtt, a tényeket, hogy mennyivel emelkedtek az élelmiszer-, valamint üzemanyagárak, az üzemi étkezdében történt 17%-os emelést vagy a bankok és mobilszolgáltatók által bejelentett áremeléseket.

Ennek megfelelően a Vasas Járműbiztonsági Alkatrészgyártó alapszervezete követeli visszamenőleges, 2024. január 1-jei bevezetéssel:

  • az operátori és DLS állományban (sorfelelős, anyagmozgató, stb.) foglalkoztatottak részére 15%-os bérfejlesztést,
  • az indirekt fizikai állományban (raktár, műszerész, meo) foglalkoztatottak részére 12%-os bérfejlesztést,
  • a szellemi állományban dolgozók részére bruttó 800.000 forintos alapbérig 8%-os, 800.000 forint felett 5%-os bérfejlesztést,
  • az étkezési hozzájárulás összegének emelését a saját munkavállalók részére 15.000 forint összegben,
  • évi 160.000 forintos üdülési jutalmat úgy, hogy a juttatás feltételei azonosak maradnak a 2023-as évivel.

Vasas alapszervezete továbbra is nyitott a tárgyalásokra, és várja a munkáltató ajánlatát

Az újságírók kérdéseire Marstisné Horváth Marianna, a Vasas alapszervezet titkára válaszol (+36-30-411-4166)