Felháborítónak tartja a VDSZ, hogy az éj leple alatt a kormány suttyomban - korábbi ígéretét megszegve  - extraprofitadót vet ki a gyógyszergyárakra ráadásul január 1-re visszamenőleges hatállyal. Indoklás a Magyar Közlönyben nem olvasható, szakértők szerint kellenek a pluszbevételek a költségvetésbe az elszálló deficit megfékezése érdekében.

A VDSZ tiltakozik amiatt, hogy a kormány egyeztetés nélkül a gyógyszeriparon veri el elhibázott gazdasági intézkedéseinek következményeit.  Ez a példátlan és aljas döntés az iparágban folyó bértárgyalások közepette hozza elképesztően nehéz helyzetbe, és küldi padlóra a gyógyszeripar 15 ezer munkavállalóját!

Székely Tamás VDSZ elnök szerint a kormányzat ezzel az önkényes döntéssel ismét abba a húzóágazatba rúgott bele, amely a bizonytalan akkugyárakkal szemben biztos, kiszámítható magasan kvalifikált munkahelyeket biztosít a magyar képzett dolgozók számára.

A VDSZ ezért követeli az éjszakai döntés azonnali visszavonását és sürgeti, hogy a kormány más forrásokat találjon -  elsősorban a NER lovagok táján - a költségvetés lyukainak betömésére!