Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) döbbenten olvasta azt az éjszaka leple alatt Semjén Zsolt által benyújtott alaptörvény módosítás azon pontjait, amelyekben a honvédelmi törvényt megszünteti és helyette miniszteri rendeletekben kívánja rendezni a honvédek jogait és kötelezettségeit, valamint megtiltja a szakszervezetek működését a honvédelem területén.


A kormány  azon törekvése, hogy a munkavállalókat, közalkalmazottakat és fegyveres testületek tagjait kiszolgáltatott helyzetbe hozza, nem újdonság. Ez a lépés azonban hatalmas szintlépés. A sztrájkjog és néhány sarkalatos munkavállalói jog korlátozása a fegyveres testületeknél érthető. Azonban megfosztani a honvédeket, egy eddig alaptörvény által garantált alapjoguktól, nem csak elfogadhatatlan, hanem nemzetközi szerződéseket is súlyosan sért! Az pedig, hogy működő szakszervezet törvényileg betiltsanak az Európai Unióban példátlan.
Amennyiben ez az alaptörvény módosítás életbe lép és megszűnik a honvédelmi törvény a magyar honvédek elvesztik minden maradék jogukat, csak kötelességeik lesznek, és csendben tűrniük kell minden, rájuk nézve rendkívül hátrányos munkáltatói lépést. Ezt nem lehet magyarázni azzal a pátosszal sem, hogy “A haza védelme nemzeti ügy. Minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére.”
Az ÉSZT követeli az alaptörvény módosítás visszavonását, a szakszervezetek egyre erőteljesebb üldözésének megszüntetését, a munkavállalók jogainak helyreállítását.     

 

ÉSZT