Közlemény a magyar közoktatás napjára

 Miután a kormány évek óta nem oldja meg az ország jövőjét, versenyképességét alapvetően meghatározó oktatás egyre növekvő problémáit, a PSZ (a sztrájkbizottság másik szakszervezetével, a PDSZ-szel közösen) megújítja sztrájkköveteléseit és újabb tárgyalási fordulót kezdeményez a kormánnyal a köznevelésben:

  1. A pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt vonják vissza!
  2. Azonnali, 50 százalékos béremelést minden köznevelésben dolgozó számára!
  3. A neveléssel-oktatással lekötött munkaidő 22 óra legyen!
  4. 5 elemű bérrendszert vezessenek be!
  5. Töröljék el a teljesítményértékelési rendszert!
  6. Minden, gyermekekkel töltött munkaidőt ismerjenek el tanítással lekötött munkaidőnek!
  7. Töröljék el az oktatásban dolgozók sztrájkjogát korlátozó rendelkezéseket!
  8. A kormány hozzon létre európai normáknak megfelelő érdekegyeztető tanácsot!
  9. Töröljék el a szakszervezetek működését és jogait korlátozó rendelkezéseket: 
    1. töröljék el a reprezentativitásra vonatkozó szabályokat!
    2. vonják vissza a szakszervezeti tagdíjak munkáltató által történő átutalását tiltó rendelkezéseket!
  10. Legyen egységes Oktatási Minisztérium!

 

Ami a szakképzést illeti: a Kulturális és Innovációs Minisztériummal folytatandó szakmai-érdekvédelmi tárgyalásokon a PSZ kiáll a szakképzési törvény módosításának szükségessége mellett. Szorgalmazza például az éves munkaidőkeret, a havi 16 órás ingyenes helyettesítés eltörlését, a túlórák havonkénti kifizetését. A PSZ a szakképzés oktatóinak és egyéb dolgozóinak azonnali, minimum 50 százalékos béremelést tart indokoltnak. Javasolja, hogy az évenkénti béremelés kövesse a garantált bérminimum növekményét, de legalább az infláció mértékét.

Miután a kormány és a parlament a szakszervezeti tagdíjak levonásának jövő évi megváltoztatásával a dolgozók jogaiért küzdő érdekképviseletek tudatos meggyengítésére törekszik, a PSZ felkészül az új helyzetre is: 2024 februárjában elindítja az alapszervezeti titkárok képzését, megkezdi a dolgozók jogi ismereteinek szélesítését, egy modern, tudatos, szolidáris közösség alapjainak lerakását. A Pedagógusok Szakszervezete továbbra sem hagyja, hogy megfélemlítse a kormány,  ezért kampányt indít taglétszáma növelésére.

A PSZ továbbra is azt vallja, hogy nemcsak az oktatásban dolgozók jogaiért kell küzdenie, hanem azért is, hogy mielőbb megkezdődjön az oktatás átfogó reformjának előkészítése, amely a diákok, a társadalom érdekeit szolgálja.

Nem árt erre emlékeztetni a döntéshozókat a magyar közoktatás napja alkalmából sem: a Pedagógusok Szakszervezete kezdeményezésére 1991-ben nyilvánították november 22-ét a magyar közokatás napjává. Akkor is az volt a cél, hogy nagyobb figyelmet kapjon a közoktatás stratégiai jelentősége, és olyan döntések szülessenek, amelyekben nem szorulnak háttérbe a szakmai szempontok, a tanulók, a szülők, az oktatásban dolgozók érdekei.

Ehhez a munkához keresi partnereit és szövetségeseit a Pedagógusok Szakszervezete!

 

Budapest, 2023. november 22.