A kormánynak az éj leple alatt benyújtott törvényjavaslata szerint a kabinet példátlan módon el akarja törölni a kötelező orvosi vizsgálatot a munkahelyeken.

A VDSZ szerint ezzel a dolgozók eddigi teljes jogbiztonságának megszűntetése után a kormány már az egészségüket is kockára teszi. El tudja képzelni bárki is. hogy az egyes tevékenységek során elszenvedett egészségkárosodás prevenciója ezzel megszűnhet?

Kinek jó ez?

Természetesen a munkáltatóknak és az államnak, mert ezzel már akkor az egészségügy egyik feladatát is le lehet vágni.

Igaz, hogy a cégek fizetik ma a jelenlegi jogszabályok alapján az alkalmassági vizsgálatokat, amelyek során kiderülhet, hogy a dolgozó egy akkugyárban mennyi nikkelt szippant be, vagy egy műszakos dolgozó keringési és szívelégtelenségi panaszban szenved. Ezek a vizsgálatok a jövőben kevés kivételtől eltekintve megszűnnének, azzal a képtelen indoklással, miszerint az intézkedésre a munkáltatók és a munkavállalók adminisztratív terheinek csökkentése érdekében van szükség.

Ez egyenesen elképesztő!

Különösen azért, mert egy friss uniós kutatás szerint egy átlag magyar 74,3 évig él, ami nagyon messze van az EU-s átlagtól, Magyarország a sereghajtók táborát erősíti, szinte minden szomszédunk jobban áll ezen  téren is.

Lehet, hogy nem ismeri a kormány ezt az adatot? Ha ismerné, elképzelhetetlen, hogy egy ilyen helyzetben normális törvényhozó áldását adná egy ilyen törvényjavaslat életbe léptetésére.  

Az év elején a megbetegedett dolgozónak nem kell végkielégítést fizetni, mert a szabályok lehetővé teszik a munkavállaló otthontartását fizetés nélkül, most pedig az okozatot is elveszi a kormány.

Lassan kitehetjük az ország határára: NÁLUNK A MUNKA NEM TESZ SZABADDÁ!