Egyre több sajtóban olvasható és sok megmondóember szinte már kész tényként jelenti ki, hogy négy év átmeneti időszakot követően megszűnik a garantált bérminimum, amely 2006 óta biztosítja a szakképzett dolgozók számára a törvényes minimális kereseti összeget évről évre. A tervek szerint – hasonlóan 2023-hoz – már nem emelkedne azonos mértékben a minimálbérrel, sőt 2025-től jelentősen eltérő (akár az inflációtól alacsonyabb mértékben is) százalékban határoznák meg még az idei évben a kivezetéshez szükséges menetrendet. Ezzel egészen biztos, hogy a tanultak további reálkereset csökkenést szenvednek el, amely további elvándorlást okozhat.

A mostani elképzelés szerint a minimálbér felzárkóztatásával kivezetik a magasabb bért. A garantált bérminimum bedarálása segítség lehet a minimálbéreseknek, de szembe megy a 800 ezer főt érintő szakképzett réteggel.

 A VDSZ Elnökségének álláspontja szerint ez elhibázott lépés, mert ezzel a szakképzett munkavállalók megbecsülése elértéktelenedik. A VDSZ működési területén a  garantált bérminimum az ágazatainkat tekintve kis mértékben érinti a dolgozókat, de a hatása és mértékének növekedése már igen jelentős befolyással bír. A felvázolt összevonás lehetőséget ad a politika számára, hogy teljes mértékben összemossa a szakképzésben tanulók érdekeit az akár 8 általánost sem befejezőkkel. Különösen hátrányos helyzetbe kerülnek az elmaradott térségben dolgozók, a kkv szektor munkavállalói és az SZJA mentességet már nem élvező fiatalok.

Az elképzeléseket azzal kompenzálnák, hogy ágazati szintű minimálbéreket kell bevezetni. Ehhez viszont ágazati szereplők is kellenek! A jelenlegi ágazati struktúrákra épített megállapodások messze állnak a realitástól. A szakszervezeti oldalak ugyan, - ha meg is vannak a munkáltatói szövetségek - vagy kevés kompetenciával rendelkeznek, vagy nem is léteznek egy-egy ágazatban.

Ahhoz, hogy a garantált bérminimum 4 éves ciklusban megszűnjön, olyan garanciákat kell kérni a kormánytól, és valamennyi munkáltatói szövetségtől, ami ma egy ilyen megállapodás keretében irreális.

Továbbiakban is védeni kell ezt a béralkuban, és inkább küzdeni kell a diplomás minimálbér érdekében is.