Megélhetési krízisbe sodort a makói Continental gumigyár vezetése több olyan munkavállalót, köztük egy házaspárt is, aki megromlott egészségi állapota miatt már nem tudja ellátni korábbi fizikai munkáját. Ilyen okból nagyjából tíz embert állított fizetés nélküli parkolópályára hónapokkal ezelőtt a munkáltató, nem kínál fel nekik könnyebb munkakört, járulékot sem fizet utánuk. Ugyanakkor, hogy a cég megspórolja a végkielégítésüket, fel sem mondanak nekik arra várva, hogy az, aki már végképp lenullázódott anyagilag, s nem tudja fizetés nélkül eltartani a családját, végül lemond a végkielégítéséről, s önként távozik a cégtől, hogy új megélhetés után nézhessen.  A makói gyakorlat idén már törvényes, de felháborító és végtelenül embertelen – közölte a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke. A GSZSZ felszólítja a Continental makói gumigyárának vezetését: tisztességes végkielégítéssel engedje el a hónapok óta félreállított, anyagilag kivéreztetett alkalmazottait.

Méltán pályázhatna a legembertelenebb munkahely címére a Continental makói gumigyár, miután hónapok óta jövedelem nélkül tart, s ezzel  a megélhetési szakadék szélére sodort több embert, köztük egy egész családot azért, hogy ne kelljen nekik végkielégítést fizetni – háborog Radics Gábor. A Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a makói gumigyár vezetése az elsők között élt azzal a január óta hatályos törvényi lehetőséggel, amely szerint a munkáltató már nem köteles könnyebb munkakört felajánlani az orvosilag igazoltan munkára alkalmatlan munkavállalói számára. A Continental makói gyárának állományában jelenleg több olyan dolgozó van – közöttük egy házaspár is –, aki a cégnél eltöltött évtizedek után már nem tudja tovább elvégezni a korábbi nehéz fizikai munkáját, viszont a munkáltató nem biztosít számukra könnyebb munkát, miközben el sem bocsátja őket, mert így megspórolhatja a végkielégítésüket – magyarázza a tarthatatlan helyzetet az elnök. Hajdú Roland, a gyárban működő Makói Gumiipari Szakszervezet titkára szerint a cégvezetés felháborító módon egyszerűen "kivéreztetésre" játszik: az, aki nem bírja tovább fizetés nélkül, nulla forintból eltartani a családját – miközben a munkáltató járulékot sem fizet utánuk –, önként mondjon fel, keressen új munkahelyet. Míg a vállalat  a törvényi lehetőséggel durván visszaélve néhány ember végkielégítésén spórol, a pénzügyi mérlege szerint 540 millió forinttal többet költött ügyvédekre és tanácsadókra, mint előző évben. Úgy tűnik tehát, inkább fizet jogászoknak és tanácsadóknak, hogy segítsék elfedni a munkavállaló-ellenes és jogsértő működést – állítja a szakszervezeti vezető.

A „jogsértő” kifejezés helytálló – erősíti meg a GSZSZ elnöke Hajdú Roland állítását –, hiszen éppen most harmadszorra van bírósági első fokon egy olyan egyszerű kérdés, hogy „kell-e a munkáltatónak adatot szolgáltatni a szakszervezet számára, kell -e válaszolnia szakszervezet leveleire, megkereséseire?”. Radics állítja, a bíróság már nem jogerősen kimondta: igen, kell. Ennek ellenére cégen belül jogászok hada bizonygatja az ellenkezőjét. Sőt, az ügyvezető igazgató jegyzőkönyvben nyilatkozta: őt a Continental arra oktatta, és azt követeli meg, hogy kerülje el a konkrét válaszadást. Miközben törvény kötelezi a munkáltatókat az adatszolgáltatásra a szakszervezetek számára, a makói gyár vezetése rendre megtagadja azt – sorolja a visszásságokat Radics Gábor.

 Mivel a gyárban semmibe veszik a Makói Gumiipari Szakszervezet javaslatait, kéréseit és követeléseit, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség nyilvánosan felszólítja a cég vezetését, vegyen példát a Continental többi hazai gyáregységének gyakorlatáról, s bánjon emberségesen a hónapok óta parkolópályára állított munkavállalóival. A szövetség elvárja: amennyiben a munkáltató valóban nem tud könnyebb feladatot és a ledolgozott évek után járó méltó javadalmazást adni a nehéz fizikai munkától legyengült dolgozóinak, tisztességes végkielégítéssel engedje el őket, hogy megfelelő munkahely, valamint megélhetés után tudjanak nézni.