Sajátságos módon, egyebek között a szakszervezetek megosztásával, a tagdíjak levonásának megtiltásával és a munkavédelmi törvény életveszélyes lazításával tiszteleg a kormány a dolgozó emberek előtt – olvasható a Magyar Szakszervezeti Szövetség közleményében. A MASZSZ a tisztes munka világnapja – október 7-e – alkalmából kiadott közleményében felszólítja a kormányt: vonja vissza a szakszervezet- és munkavállaló ellenes, végtelenül káros törvénymódosító tervezeteit.

A tisztes munka világnapjára időzítve megerősíti korábbi aggályait a Magyar Szakszervezeti Szövetség: egy salátatörvénybe bújtatott módosítási tervezet alapjaiban rendíti meg az amúgy sem túl szigorú és főleg nem megbízhatóan stabil alapokon nyugvó munkavédelmi rendszert. Végtelenül veszélyes változtatásra készül a kormány: felmentené a munkáltatókat a munkavédelmi oktatás, de még az adott munkakör helyszínén a gyakorlati ismertetés törvényi kötelezettsége alól is, s mindössze annyit vár a cégek felelőseitől, hogy írásban – akár e-mailben - tájékoztassák az érintett munkavállalókat az új munkakörben várható veszélyekről és azok elkerüléséről, például a munkavédelmi eszközök helyes használatáról. Senki nem fogja ellenőrizni egyetlen munkavállalónál sem, hogy elolvasta-e, érti-e az előírásokat. Ezek után a hamarosan hazánkba érkező, magyarul egyetlen szót sem értő, angolul sem beszélő vendégmunkásokat ki és hogyan fogja majd tájékoztatni az új életükben, az új munkájuk során rájuk leselkedő veszélyekről? A MASZSZ ennél is továbbmegy: ki fogja vállalni ezek után az egyébként sem kevés munkahelyi balesetért a felelősséget? A munkáltató majd mossa kezeit, hiszen betartotta a törvényt, a kezébe adta – vagy e-mailen elküldte – a munkavállalónak azt az A4-es papírt, amin a munkavédelmi előírásokról „tájékoztat”. 

A szövetség a tisztes munka világnapján nyomatékosan felszólítja a kormányt, álljon el a szándékától, mondjon le a tervezett változtatásról, ne kockáztassa a Magyarországon dolgozó emberek egészségét, életét. Hiszen már nemcsak hazai, hanem egyre több harmadik országból érkező munkavállalóra is gondolni kell – hívja fel a figyelmet Zlati Róbert.  Vajon tudják-e a vendégmunkások, hogy milyen veszélyek fenyegethetik őket az új, ismeretlen munkahelyükön, s lesz-e, aki majd tájékoztatja őket a legfontosabb balesetvédelmi tudnivalókról akkor, amikor már a munkahelyeken a magyarok tájékoztatása sem lesz fontos – aggódik a MASZSZ elnöke. Hiába a biztató statisztika, miszerint csökken az üzemi balesetek száma, 2022-ben még mindig 21 273 üzemi balesetet jelentettek a munkáltatók, ezek közül 68 volt halálos. Minden ötödik napon belehalt egy ember a munkájába. Ezek csupán a bejelentett esetek, amelyeknél lényegesen több lehet a titokban tartott szerencsétlenségek száma. A szövetségnél úgy vélik, amennyiben a kormány elfogadtatja a fideszes többségű parlamenttel a munkavédelmi törvény módosítását – márpedig ez vélhetően így lesz –, akkor még a hivatalos szám is drámaian megugorhat.

Ugyancsak a tisztes munka ünnepe alkalmából kritizálja a korábbinál is élesebben a MASZSZ azt a másik törvénymódosítási tervezetet, amely szerint a kormány megtiltaná az állami cégeknél dolgozók – közalkalmazottak – szakszervezeti tagdíjának levonását a munkabérből és átutalását az érdekvédelmi szervezetek számlájára. Ezzel végtelenül nehéz helyzetbe hozza az érintett szervezeteket, s az eddiginél is kiszolgáltatottabb helyzetbe taszítja a közalkalmazottakat. Ilyen sajátságos módon tiszteleg a magyar kormány a tisztes munka világnapján is a tisztességesen dolgozó emberek előtt – szögezi le a szövetség elnöke.

A MASZSZ a tagszervezetei nevében is tiltakozik a munkavállalók számára végtelenül hátrányos törvénymódosítások ellen, s felszólítja a kormányt, vonja vissza azokat.