Székely Tamás a VDSZ elnöke, levélben fordult mind Orbán Viktor miniszterelnökhöz, mind a parlamenti pártok frakcióvezetőihez.

Az indok: a 2012-ben megújult Munkatörvénykönyve változásának, valamint az öregségi nyugdíjkorhatár 65. életévhez történő kötése következtében az a szakszervezet tapasztalata, hogy a munkából élő dolgozók életkorváltozása során a jelenleg hatályos szabadságok száma nem éri el a megnövekedett aktív életvitelhez szükséges mértéket!

Az iparban, a szolgáltatásban és a közüzemi tevékenységet folytató munkavállalók életkor emelkedésével nem nőtt egyenes arányban a kiadható szabadságok száma. Ez ma azt jelenti, hogy egy negyvenöt éves munkavállaló (nő és férfi egyaránt) a 20 nap alapszabadsága mellett csupán maximum 10 nap pótszabadságra jogosult. Így a fennmaradó 20 évig (az öregségi nyugdíjkorhatárig) már nem tud több fizetett szabadságot igénybe venni. Ez jelentősen kihat a dolgozók mentális- és egészségügyi-, valamint a pszichoszociális állapotára. Az elmúlt évek tapasztalatai során fontos kérdéssé vált a családdal töltött idő, valamint a munkahelyi stressz kezelésének kérdése. A VDSZ számos felmérést és vizsgálatot folytatott, amelynek tapasztalatai alapján az alábbi javaslatot terjeszti elő:

2024 január 1-től járjon az Mt. 117.5 (1) bekezdés szerinti

  1. életévtől 11,
  2. életévtől 12,
  3. életévtől 13,
  4. életévtől 14,
  5. életévtől 15,
  6. életévtől 16 munkanap pótszabadság.

Ezzel kiegyensúlyozottabb és hosszú távon eredményesebb lehet a munkavállalók életpályája, továbbá stabilizálja a magyar munkavállalók helyzetét a jelenleg kialakult magyar munkaerőpiacon.

A VDSZ elnöke bízik a politikai konszenzusban, mert ez a kérdés nem lehet vita tárgya. Ez a lépés a magyar munkavállalók számára pozitív üzenet lehet a mai kiélezett helyzetben.