Vége a 9. napja tartó sztrájknak a székesfehérvári Arconic-Köfém Kft.-nél.

 Éjszakába nyúló tárgyalást követően megállapodás született a mintegy 800 főt foglalkoztató Arconic-Köfém Kft.-nél. – jelentette be Székely Tamás a VDSZ elnöke. A 2023. június 4-én kezdődő határozatlan idejű sztrájkot a dolgozók azért kezdeményezték, mert a munkáltató egyoldalú márciusi béremelését nem fogadta el a dolgozók többsége és további 5,5%-os alapbéremelést követeltek.

A május 23-án  megtartott figyelmeztető sztrájk sem vezetett eredményre a tárgyalások pedig megrekedtek. A egyeztetések több körben zajlottak, majd végül az Arconic amerikai képviselőjének közreműködésével a június 12-én megállapodás született.

A szakszervezettel történt egyezség alapján a termelésben dolgozók 340.000,- Ft egyszeri bérkiegészítésben részesülnek a júliusi bérkifizetéssel. Ezzel a sztrájk lezárul.

Elmentünk a falig. Ezzel a megállapodással nyugvópontra kerülhet az Arconic dolgozóinak bére 2023-ra. Ezt az eredményt a sztrájkban résztvevő kollégák érték el, ami egy erős összefogás eredménye lett. Ez a bérjuttatás sokaknak több, mint 5,5%-os jövedelemnövekedést jelent az előző évhez képest. Ha a munkáltató korábbi 10,8%-os emeléséhez adjuk hozzá, akkor érdemi emelésről beszélhetünk. Így a keddre tervezett demonstráció elmarad – mondta Székely Tamás, a VDSZ elnöke.